Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından “Olasılık Teorisinin Paradoksları” adlı bir konferans gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Demirel ihtimallerin hayatın her alanında olan bir gerçek olduğunu kaydederek “İstatistiksel araştırmaların en önemli konularından biri sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen, şansa bağlı olayların ihtimallerini hesaplayabilmektir. Bu noktada hayatın her alanında bu ihtimallerin olduğu varsayılabilir. İstatistik ve olasılıklar hayatımızın bir parçası ve biz fark etmesek de bu olgularla yaşamımızı sürdürmekteyiz.” dedi.
Ardından geçilen konferansta TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hanalioğlu, zaman ve olasılık teorisi konularında konuştu.
Hanalioğlu, olasılık teorisinin bir matematiksel eylem olduğunu ifade ederek “Olasılık, rastgele olayların analiziyle ilgilenen bir matematik bilim dalıdır. Olasılıklar tek tek ya da farklı şekillerde ortaya çıkan ölçülebilir soyutlamalardır. Bir madeni paranın yazı tura gelmesi için havaya atılması rastgele bir olay gibi görünse de birbirini takip eden rastgele olaylar bir olasılık sonucuna götürecektir” diye konuştu.
Karşılıklı soru ve cevapların da alındığı etkinliğe, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
BÜ'de Olasılık Konferansı
Bartın Üniversitesi’ndeki “Olasılık Teorisinin Paradoksları” adlı konferansta hayattaki olasılıklar ve gerçekleşme ihtimalleri üzerinde duruldu.