Bu Degirmenini Çarki 58 Yildir Dönüyor

Bu Degirmenini Çarki 58 Yildir Dönüyor

Eskisehir’de dedesinden kalma degirmeni isleten Bayram Canigür, 58 yildir köy sakinlerinin tahillarini ögütüyor.

Eskisehir’in Sivrihisar Ilçesine bagli Kaymaz Mahallesi’nde 1963 yillinda insa edilen tas degirmeni günümüzde aktif olarak kullaniliyor. Kaymaz Mahallesi’nde hem degirmencilik meslegini yürüten hem de mahallenin muhtarligini yapan 55 yasindaki Bayram Canigür, dedesinin 1963’te yaptirdigi degirmenle bugday ögütüyor. 58 yildir ayni yöntemle çarki dönen degirmen, tarim mahsullerini ögüterek bölge sakinlerinin ihtiyacini gideriyor. Geleneksel yöntemle çalisan degirmen, gelisen teknoloji ve sanayiye ragmen ayakta duruyor. Eski yöntemlerle degirmen çarkinin dönmesi bölgede yasayan vatandaslar tarafindan da sikça tercih ediliyor. Degirmende herhangi demirin veya teknoloji yerine geçmiste kullanilan taslarla bugdayi ögütmesi dikkat çekiyor. Aktif olarak kullanilan degirmeni gelecek yillara saglam bir sekilde tasimak istedigini belirten Canigür, aileden kalma degirmenine gözü gibi baktigini söyledi.



Degirmen isletmecisi olan Bayram Canigür, yaptigi isin ata meslegi oldugunu ve mesleginin gelecek yillara tasinmasini istiyor. Eskisehir bölgesinde aktif olarak çalisan birkaç degirmenden bir tanesi oldugunu söyleyen Bayram Canigür, sunlari söyledi:

“Kaymaz mahallesinde hem muhtarlik yapiyorum hem de aileden kalma degirmeni isletiyorum. Hayatimin birçok zamanini degirmende geçirdim. Bundan dolayi degirmeni birakamadim. Benim için bir manevi hatirasi var. Bir de bölgede yasayan vatandaslarimizin bugdayini ögütüyoruz. Aslinda manevi olmasinin yaninda bir ihtiyaç haline geliyor. Ilk degirmenimizi dedem, Kaymaz Mahallesi’ne yakin Beylikova Ilçesinde su degirmeni kurmustu. Belediye kaldirinca daha sonra 1963 yillarinda Kaymaz Mahallesi’ne gelip bu tas degirmeni kuruyorlar. O günden beri hep aktif olarak çalisiyor. Tarim mahsullerini ögütürken herhangi demir ya da teknolojik alet dokunmuyor. Geleneksel taslarla islem yapiliyor. Bölge civarda degirmen pek bulunmadigi için çok gelen oluyor. Islerimiz gayet iyi gidiyor. Degirmene gözüm gibi bakiyorum. Tek istegim bu degirmenin gelecek yillara tasinmasidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile