Sakarya nehri üzerinde, Sarıyar Barajı’nın ardından kurulan ve 1972 yılında inşası tamamlanan Gökçeaya Barajı gerisinde oluşan göl, içinde yaşayan balıklar ve çevresindeki doğal güzellikleri ile dikkati çekiyor. Eskişehir’e 80, Alpu’ya 38 kilometre uzaklıkta olan barajda, yılda 562 GWh elektrik enerjisi üretiliyor. Özellikle hafta sonrası misafirleri artmasıyla bu doğa harikası göl ve çevresindeki oluşmaya başlamaya kirlilik, çevre sakinlerini endişelendiriyor. Sakarıkaracaören Köyü Muhtarı Gazi Ünügör, yaşanan bu durum karşısında ürktüklerini belirtti.
Bölgenin tanıtımı ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını, ancak artan kirlilik karşısında endişelendiklerini anlatan Ünügör, bu durumu tek kelime ile “Ürküyoruz” diye anlattı.
ÇEVRE KIRIK CAM ŞİŞELERİ İLE DOLU
Gölde balık avlamak ve piknik yapmak için gelen misafirlerin, özellikle katı atıkları konusunda duyarlı olmalarını beklediklerini anlatan Muhtar Gazi Ünügör, “Ne yazık ki göl ve çevresi hızla kirleniyor. Misafirlerimizin bazıları atıkları poşetleyip alınması için yol boyuna bırakırken, bazıları ile bunları ne yazık ki gelişigüzel çevreye atıyor. Bu yöndeki telkinlerimiz, çabalarımıza rağmen tam bir sonuç alamıyoruz. Çevreye atılan naylonlar rüzgârın etkisi ile çevreye yayılıyor. Onları bir şekilde halledebiliyoruz, ama özellikle cam atıklar büyük sıkıntı. Depozitosuz camların içindeki içecekler tüketildikten sonra sonra şişeler çevreye atılıyor. Bunlar zaman içinde kırılıyor ve çevrede çok sayıda şişe ve cam kırığı var” dedi.
Yakın köyler başla olmak üzere çevredeki ilçelerden ve Eskişehir’den doğal güzelliği görmek, tekne gezintisi yapmak, dinlenip balık tutarak piknik yapmak isteyenlerin sayısının her geçen yıl arttığını anlatan Muhtar Ünügör, göl suyu konusunda da endişeleri olduğunu belirtti.
Ünügör şöyle konuştu;
SU KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ NEDİR
“Su temizliği konusunda yetkililer duyarlılık gösteriyor ve sık sık numuneler alarak inceliyorlar. Önceki yıllarda bazı balık ölümleri oldu. Araştırmalar yapıldı, ama sonuçlarını bilemiyoruz. Bazıları oksijen yetersizliğinden balıkların öldüğünü söyledi.
Bu gölde sazan ve yayın balığı var. Bir de yüzer havuz kuran işletmeciler gölde alabalık üretiyorlar. Çiftelerden doğan Sakarya nehri sularının geçiş güzergâhında Polatlı gibi bazı ilçeler, köyler ve Sayıryar gibi barajlar var. Su yukarıdan geldiği için kirliliğin sebeplerini bilmiyoruz. Bazıları sanayi atıkları yüzünden Ankara çayından kaynaklarının kirlilikten söz ediyorlar. Daha önce, nehirle birleşen Porsuk çayının sebep olduğu bazı sıkıntılar vardı, Ancak şimdi bayağı ıslah edildi, eskisi gibi değil.”
ÇÖPLER DAHA SIK TOPLANMALI
Göl çevresindeki katı atıkların Alpu Belediyesi tarafından haftada bir defa alındığını, çevrede çöplerin atılabileceği konteynerler bulunmadığını söyleyen Sakarıkaracaören Köyü Muhtarı Gazi Ünügör, “Konteynerlerin yaygınlaştırılması, çöplerin daha sık alınması gerekir. Alpu Belediyesi yetkilileri, yeni alınacak araçlarla çöplerin daha sık toplanacağını belirtiyorlar. Bunu bekliyoruz” diye konuştu.
Bu Doğal Güzelliği Kaybetmeliyim
Eskişehir’in Alpu ilçesi sınırları içinde yer alan hidroelektrik enerji üretimi amaçlı Gökçekaya Barajı’nın gölü, çevresindeki doğal güzellikler sebebi ile büyük ilgi görürken, bölgede yaşayan köylüler artık yavaş yavaş artmaya başlayan çevre kirliliği konusunda endişeli. Göl yakınındaki Sakarıkaracaören Köyü Muhtarı Gazi Ünügör, yaşanan bu durum karşısında ürktüklerini belirtti.