SÜLEYMAN ÖZAYDIN - Balıkesir'in Manyas ilçesinde 3 yıl önce işçi olarak girdiği fırını alan Sevil Can, yanında çalıştırdığı 5 kadınla günde bin 700 ekmek üretiyor.
Darıca Mahallesi'nde faaliyet gösteren Sevil Can'a ait fırında çalışan kadınlar, ninelerinden, annelerinden öğrendikleri ekşi mayalı ekmekler üretiyor.
Kadınlar, hamurun yoğurulmasından fırında pişirilip tüketiciye ulaşmasına kadar tüm işleri titizlikle gerçekleştiriyor.
Evlerinde daha önce geleneksel ekşi mayalı köy ekmeklerini kendi ihtiyaçları için yaptıklarını anlatan kadın işçiler, iş veren Sevil Can'ın, fırında bu ekmeği üretmeleri konusundaki teklifine, önce başaramayacaklarını düşünüp tereddütle baktıklarını ancak daha sonra, geleneksel ekmeğin çevredeki tüketicilerin de sofralarında yer alması için işi kabul ettiklerini söyledi.
Fırın sahibi Sevil Can, fırınlarda hep erkekler çalışmasına karşın kadınları daha titiz olmalarından ve ekmeğe daha güzel şekil vermelerinden dolayı tercih ettiğini belirterek, 'Üç yıl önce buraya işçi olarak girdim, fırının sahibi yabancıydı, fırını devretmek istediğinde ben aldım. Altı aydır fırını ben işletiyorum, 5 kadına istihdam sağladım.' diye konuştu.
- İstanbul'a bile ekmek gönderiyorlar
Can, şunları kaydetti:
'Kadınlar bana göre bu işi de çok iyi yapıyorlar. Ekmek üretiminde taleplere yetişemiyoruz. Manyas'ta iki şubemizin yanında, kırsal mahallelere, İstanbul'a haftada iki gün istek üzerine tam buğday ekmeği gönderirken, Avşa Adası ve Bandırma'ya da her gün ekmek götürüyoruz. Bölgede kadınların çalıştığı tek fırın bizimki. İşçilerimden çok memnunum.'
Vardiya halinde günde ortalama bin 700 ekmek üretilen fırında istihdam edilen 6 kadından Hümeyra Ursavaş, bir yıldır çalıştığı iş yerinde tüm işleri yaptıklarını anlattı.
Hamur için un çuvallarını kaldırıp, boşaltmakta ve ekmekleri fırına atmakta biraz zorlandıklarını anlatan Ursavaş, şöyle konuştu:
'Evde daha önce ninelerimizden, annelerimizden öğrendiğimiz ekmeği yapıyorduk. Özelliği hazır maya kullanmıyoruz, mayayı da ekmek hamurundan kendimiz hazırlıyoruz. Daha sonra mayalanan ekmeği iki saat kabarması için bekletiyoruz. Kabaran ekmekleri odun ateşiyle ısınan fırına atıyoruz ve yaklaşık 45-50 dakika pişmesini bekliyoruz. Odun ateşinde pişmesi ve çabuk bayatlamaması nedeniyle ekşi mayalı ekmek tüketiciler tarafından çok tercih ediliyor.'
Cemile Kurnazoğlu da işi keyifle yaptıklarını belirterek, yaz aylarında çok sıcak olduğu için fırında çalışmanın zorlaştığını onun dışında üretimde ciddi sıkıntı yaşamadıklarını anlattı.
Ekşi mayalı köy ekmeğinin yanı sıra mısır unlu, haşhaşlı, tam buğday unlu ekmekler yaptıklarını belirten Kurnazoğlu, 'Yaz aylarında özellikle düğünler için özel ekmek üretiyoruz. Bir kilogram olan ekmeklerimizi tüketicilere 3 liradan satıyoruz.' dedi.
Bu Fırında Ekmekleri Kadınlar Üretiyor
Manyas'ta 3 yıl önce işçi olarak girdiği fırını alan Sevil Can, yanında çalıştırdığı 5 kadınla günde bin 700 ekmek çıkarıyor Fırında üretilen ekşi mayalı köy ekmeğinin yanı sıra mısır, tam buğday unlu ve haşhaşlı ekmeklerden Avşa Adası ve Bandırma'ya her gün, İstanbul'a ise haftada iki gün gönderiliyor.