Meslek lisesi, meslek yüksekokulu ya da fakültelerin uygun bölümlerinden mezun 60 kisinin bölge sanayi kuruluslarinda istihdam edilmelerinin saglanmasi hedefiyle yola çikilan "Bu Gençlik Iyi Is Çikarabilir (This Youth Can Do A Good Job) Projesi" kapsaminda sektör temsilcileriyle bulusma programi Samsun’da bir otelde yapildi. "Ne Egitimde Ne Istihdamda Olan Gençler Için Isgücü Piyasasi Destek Programi Operasyonu (NEET)" kapsaminda hazirlanan projeyle Türkiye ve Avrupa Birligi arasindaki mali is birliginin bütçesi 333 bin 53 euro.
80 günlük egitimi tamamlayanlarin istihdamini artirmak amaciyla Türkiye Is Kurumu ile birlikte çalisilacak. Ayrica programa katilan ögrencilere günlük 10 euro harçlik verilecek. 5 Ocak 2024’te baslayacak derslerde kurslara katilacak ögrencilere yenilenebilir enerji, bilgisayar destekli tasarim ve üretim ile endüstriyel otomasyon ve bakim alanlarinda egitim verilecek.
Programin açilisinda konusan OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sevim Alisir, projenin amacinin, is arayan mezunlari fabrikalarin ihtiyaçlari dogrultusunda egitmek oldugunu söyledi.
“Amacimiz, nitelikli elemanlarin istihdamina yönelik çalismalarini artirmak”
Gençlerin istihdama katilimlarini arttirmayi amaçladiklarini ifade eden Proje Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Cenk Gezegin, “3 ana arter belirledik. Bunlar da hem güncel hem de trend olan nitelikli elemanlarin yetistirilmesiyle ilgili bölümler. 1’incisi yenilenebilir enerji, 2’ncisi endüstriyel otomasyon, 3’üncüsü de bilgisayar destekli tasarim ve imalat konularinda. Hem mesleki bilgi ve becerisi hem de tecrübesi artirilmis bu gençlerin proje kapsaminin sonrasinda istihdam edilebilirliginin artirilmasina yönelik bir çalisma. 80 gün boyunca kursiyerlerimize günlük 10 avro cep harçligi ödemeleri gerçeklestirilecek, sigortalari da yine proje kapsaminda yapilacak. Toplantimizin amaci, bu vermis oldugumuz egitimler kapsaminda bölgemizdeki özel sektör temsilcilerinin, firmalarin bize faaliyetlerimizde ne gibi destekler verecegiyle ilgili bir görüsme saglamak. Amacimiz üniversite sanayi is birliginin artirilmasi ve projemizin yetisen bu nitelikli elemanlarin istihdamina yönelik çalismalarini artirmak” dedi.
Program, konusma ve sunumlarin ardindan soru-cevap kismiyla sona erdi. Programa ayrica Samsun Sosyal Güvenlik Kurumu Il Müdürü Ünal Kaya, Türkiye Is Kurumu Samsun Il Müdürü Gökhan Dürümlü, KOSGEB Samsun Il Müdürü Nebahat Livaoglu, Samsun Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Selahattin Altunsoy, OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yildiray Topcu, akademisyenler ve sektör temsilcileri katildi.
'Bu Gençlik Iyi Is Çikarabilir'
Avrupa Birligi destekli "Bu Gençlik Iyi Is Çikarabilir Projesi" kapsaminda sektör temsilcileri ile is arayan mezunlar bir araya geldi.