Bu haber konut sahiplerini üzecek

Bu haber konut sahiplerini üzecek

Merkez Bankası'nın 2010 enflasyonunu yüzde 5.3 olarak tahmin etmesi, memura 2010 yılı için yüzde 2.5 artı 2.5'luk zam verilmesine neden oldu. Buna göre bina metrekare maliyet bedelleri 2010 için yüzde 25 artırıldı. Bu bedel 2010'da ödenecek.

Emlak vergisine esas olmak üzere 2010 yılında uygulanacak “bina metre kare normal inşaat maliyet bedelleri”, geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırıldı.

Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ ile emlak vergisine esas olmak üzere çelik karkas, betonarme karkas, kagir, yığma kagir, ahşap, taş duvarlı ve gecekondu tarzı binalar ile diğer basit binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri tespit edildi. Tebliğe göre, emlak vergisine esas alınacak fabrika, otel binalarının metrekare inşaat maliyetleri yüzde 12, sinema ve tiyatro binaları ile meskenlerinki yüzde 25 artırıldı.

ASANSÖR VARSA FARK EDECEK

Buna göre, bu yıl için 1151.24 lira olan mesken olarak uygulanan lüks inşa edilen çelik karkas binalarda ortalama maliyet, 2010 yılı için 1439.05 liraya, betonarme karkas binalarda 701.36 liradan 876.70 liraya, yığma kagir binalarda 550.53 liradan 688.16 liraya yükseltildi. Basit gecekondu tarzı binaların metrekare maliyeti ise 35.39 liradan 44.24 liraya yükseltildi. Metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, asansör, kalorifer veya klima tesisatı maliyetini içermiyor. Binada bunlar yer alıyorsa, bedellere, kalorifer veya klima için yüzde 8, asansör için yüzde 6 ilave yapılacak.

Bina metrekare maliyet bedellerinin artırılması doğrudan emlak vergisi oranlarını etkileyecek. Emlak vergisine esas teşkil eden bina metrekare maliyetleri 4 yılda bir belirleniyor. Bu maliyetler, her yıl ise devletin enflasyon katsayısı oranında yükseltiliyor. Ancak Merkez Bankası 2010 enflasyonunu yüzde 5.3 tahmin ederken, Maliye 2010 bütçesini yüzde 5.4’lük enflasyon varsayımına göre yaparken ve daha önemlisi memura yüzde 2.5 artı 2.5’lik zam verilirken emlak vergisine yüzde 25 zam anlamı taşıyan bu değişiklik büyük tepki çekti. Büyük şehirlerde belediyeler konutlardan binde 2, iş yerlerinden binde 4, arsalardan ise binde 6 oranında emlak vergisi alıyor. Bu oranlar, küçük şehirlerde ise sırayla binde 1, binde 2 ve binde 3 olarak sıralanıyor.

Uzmanlar uygulamaya olan tepkilerini şöyle dile getirdiler: “Konut fiyatları krizde artmadı tam tersine düştü. Üstelik çimento, demir gibi inşaat malzeme fiyatları da geriledi. Vergi artışının enflasyon artışının yüzde 50’sinden fazla olmaması gerekirdi. Metrekare maliyetindeki artış, vergide de artış getirecek. Bu artışlar, 2 yere gelir sağlayacak. Emlak alım satımında Maliye Bakanlığı’nın aldığı vergilerden sağlanan geliri artıracak. Ayrıca, yerel bazda belediyelerin emlak vergisi geliri artacak.”


YENİ VERGİ OLMAYACAKTI

16 Eylül’de Orta Vadeli Ekonomik Programı açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Programda öngörülen gelir artışını nasıl sağlayacaksınız? Vergi oranlarında artış mı öngörüyorsunuz” sorusuna çok net bir ifadeyle “Hayır. Yeni bir vergi ya da vergi artışı öngörmüyoruz. Ekonomi büyüdükçe vergi gelirleri artacak” yanıtı vermişti. Babacan bu ifadesinin hemen ardından “Biz maktu vergilerin makul oranlarda güncellenmesini sağlayacağız” diye de eklemişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Yeni bir vergi ya da mevcut vergilerde bir artış olmayacak” demişti.

200 bin liralık evde 100 TL’lik ekstra vergi yaratacak

EVİNİN değeri 200 bin TL olan bir konut sahibi, 2009’da emlak vergisini bu değerin binde 2’si oranında yani 400 TL olarak ödüyordu. Yeni metrekare maliyet bedeli artışına göre evinin değeri 2010 vergisi hesaplanırken artık 250 bin TL olarak kabul edilecek. Mükellef bunun üzerinden binde 2, yani 500 TL vergi ödeyecek.

Normal şartlarda bina bedellerinin binde 2’si oranında olan emlak vergisini her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksitte belediyelere ödeyen tüketiciler, emlak vergilerinin ilk taksidini zamlı olarak Mayıs 2010’da ödemeye başlayacak.

Ekonomik krizde konut fiyatları düşmüşken, başta demir ve çimento olmak üzere tüm inşaat malzeme fiyatları da gerilemişken, emlak vergisine tabi bedel yüzde 25 artmış olacak.

Memurun mesaisine 5 kuruş zam yapıldı

2010 için yüzde 2.5 artı 2.5 zam alması öngörülen memurun mesai saat ücretlerine de 5 kuruş zam yapıldı. Bu yıl 1 lira 10 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti yeni yılda 1 lira 15 kuruş olacak. Özel kalem personeli ile makam şoförlerine ise saat başına 1.2 TL yerine 1.25 TL fazla mesai ücreti ödenecek. 2010’da yurtiçi gündeliklere de yüzde 4 ile yüzde 6.66 arasında zam yapılacak. Yeni yılda gündelik olarak TBMM Başkanı ve Başbakan 43 TL, Genelkurmay Başkanı, bakanlar ve milletvekilleri 39 TL, en alt kademedeki memur ise 24 TL alacak
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile