Libya‘ya askeri müdahale (Son Detaylar)
CNN Türk ekranlarında yayınlanan Taha Akyol'un sunduğu Eğrisi Doğrusu programının dün akşam ki bölümüne konuk olan Büyükelçi Osman Korutürk, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik başlattığı hava ve deniz operasyonunu değerlendirdi.
Akyol'un "Bu harekat durabilir mi, amaçları Kaddafi'yi dervirmek mi, nasıl görüyorsunuz? sorusu üzerine Korutürk, "Harekatın açıklanış amacı Kaddafi'nin kendi halkına yapmış olduğu aşırı güç kullanımını ve katliamı durdurmak. Bunun içinde önce bir uçuşa yasak bölge, uçuşa yasak bölgenin dışında da sivil halka karşı harekâtlar devam ettiği takdirde, sivil halka karşı olan bu harekâtları engellemek için koalisyon ülkelerinin gerekli görecekleri önlemleri almaları. Şimdi bu önlemlerin içerisindeyse yapılan bu harekatlar, Kaddafi'nin ateşkesmesi halinde ateşkesten sonrada sivil halka karşı şiddet uygulamasına son verildiği istihbar edildiği taktirde bu operasyonun durması lazım. Pentagon'un vermiş olduğu basın brifinginde bu çok duracak gibi gözükmüyor. Belki ittihattan dolayı böyle söylüyor. Bu operasyon bugün veya yarın bitecek durumda değil. Fakat belki askeri harekat bir süre için durdurulup askıya alınabilir" diye konuştu.
"Her halükarda düşünecek olursak Kaddafi'nin artık süresi belli olmayacak bir zamanda iktidardan ayrılmasını beklemek lazım" diyen Korutürk, "Bu esas itibariyle Tunus'ta başlayıp Mısır'a geçen, Mısır'dan Yemen'e geçen, Yemen'den Bahreyn'de devam eden, oradan da Laibya'ya sıçrayan geniş bir harekâtın parçası olarak Libya'da başladı. Libya'da Kaddafi bu harekâtı çok tırmandırdı. Çünkü Kaddafi bunu şiddetle bastırmaya çalıştı. O şiddetle bastırması da muhalefetin biraz daha fazla organize olmasını ve silahlanmasına yol açtı. Dolayısıyla bu çatışmalar başladı. O çatışmadan sonra da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararına gelen gelişmeleri biliyoruz. Güvenlik Konseyi kararı bir operasyona izin verdi. Bu operasyonda şimdi yürütülüyor" şeklinde konuştu.
IRAK'TAN FARKLI BİR DURUM
Operasyonun amacının Kaddafi'nin yerinden edilmesi değil diye gösterilmekle beraber, bu harekâtın sonunun Kaddafi'nin iş başından ayrılması şeklinde biteceğini savunan Korutürk şöyle devam etti:
"Irak'daki durumdan farklı diye düşünüyorum bu olayı. Irak'taki durum doğrudan doğruya Irak'a yönelmiş bir durumdu. Bu devam eden Ortadoğu'da gelişen bir takım olayların başlattığı bir durum. Bunu biraz daha geniş görmek lazım diye düşünüyorum.
Ortadoğu'da Libya harekâtı bitti diyelim. Kaddafi iş başından ayrıldı. Libya'ya da sükunet geldi diye düşünelim. Ama bu olduğu zaman başka yerlere sıçramayacak mı? Hiç zannetmiyorum Tunus'ta başlayıp Mısır'da devam eden Libya'ya geçen olaylar diğer Ortadoğu ülkelerinde de şu veya bu ölçüde ortaya çıkacaktır. Ortaya çıktıktan sonra da bir şey görüyoruz tabi bu ülkelerin bu durumdan baş etmeleri her ülkenin kendi koşulları içerisinde değişik şekillerde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla değişik şekillerde değişik oluşumlarla karşı karşıya kalacağız. Bu değişik oluşumlar, değişik şekillerde demokratikleşmeyi de beraberinde getirmekle birlikte yeni bir karmaşaya da sebebiyet verecektir. Dolayısıyla geniş anlamda baktığınız zaman bu harekâtlar Ortadoğu bölgesinde yayılabilir diye düşünüyorum."
BU HAREKÂTLAR ÇOK DAHA FAZLA YAYILABİLİR
Bu harekâtların Suudi Arabistan'da olma ihtimalinin de olduğunu ileri süren Korutürk, "Suriye birtakım önlemler aldı. Bunun çok daha fazla da yayılması söz konusu olabilir. Bu Afrika'daki birtakım otoriter rejimlere de yayılabilir, Orta Asya'ya yayılmayacağına dair de elimizde bir garanti yok. Bunu biraz daha geniş görmek ve hazırlıklı olmak lazım" dedi.
"Türkiye'nin Libya krizindeki tavrı konusunda ne diyorsunuz" sorusuna ise Korutürk, "Türkiye başlangıcından itibaren çok tutarlı bir politika izlemedi. Mısır'da olaylar başladı, olayların bir parça ilerlemesinden sonra Mübarek'in gitmesinden aşağı yukarı bir hafta önce Sayın Başbakan Mübarek'i kendi halkının isteklerine cevap vermeye çağırdı. Türkiye Tunus konusunda sessiz kaldı, Tunus bizimle çok alakalı bir ülke değil diye düşünelim ama Libya bizim ciddi yatırımlarımızın bulunduğu, çok sayıda insanımızın çalıştığı tarihi bağlarımızın da bulunduğu bir ülke. Libya'daki olaylar başlayıpta Kaddafi burada şiddet kullanmaya başladığı zaman Türkiye'nin orada bir pozisyon alması lazımdı. Türkiye bu pozisyonu almadı. Bu pozisyonu almayışını 'bizim orada insanlarımız var onlara karşı bir harekât gelişebilir' diye izah etti hükümet. Ben bunun böyle olduğu kanısında değilim. Çünkü şimdi Mısır'da yapmış olduğu çağrı Başbakan'ın, Tahrir meydanında gösterildi, halka büyük bir coşku verdi. Aynı çağrıyı yapmış olsaydı Libya'ya karşı, bu halkın isteklerine cevap ver şeklinde Kaddafi'ye yöneltilecek bir çağrıydı. Libya halkına Türkiye’nin o zaman desteği baştan gösterilmiş olacaktı. Burada ciddi bir eksiklik diye görüyorum" diye cevap verdi.
BEYAZ GAZETE
'Bu harekatın sonu Kaddafi'nin iş başından ayrılmasıyla bitecek'
Büyükelçi Osman Korutürk, Libya'ya yönelik operasyona ilişkin, bu harekatın sonunun Kaddafi'nin iş başından ayrılması şeklinde biteceğini savunarak, "Bu harekatların çok daha fazla da yayılması söz konusu olabilir. Bunu biraz daha geniş görmek ve hazırlıklı olamak lazım" dedi.