Kolesteatom denilen maddenin kulak içerisinde zamanla duymayı sağlayan örs, çekiç ve üzengiyi erittiğine dikkat çeken ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Uğur Çerçi, hastalıkla kulakta akıntı olduğunu söyledi.
Op. Dr. Çerçi, hastalığının tedavi edilmediğinde menenjit, yüz felci ve ileride işitme kaybına yol açabileceğini ifade ederek, kalesteatom hastalığı saptandığı anda kişinin yaşına bakılmaksızın en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Operasyonda akıntının (kolesteatom) temizlendiğini ve kulak zarının yenilendiğini anlatan Op. Dr. Çerçi, "Akıntının yayıldığı bölge beyne ve yüz sinirlerine yakın olduğundan, daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden en kısa zamanda temizlenmesi ve yeni bir zar yapılması gerekir. Normalde bizim kulak zarımız 2-2 buçuk cm kadar kulak yolundan içeri ilerlediğimizde karşımıza çıkan bir membrandır. Bazı durumlarda kulak zarı delinmesi, geçirilmiş olan enfeksiyonlara ya da travmaya bağlı olabiliyor. İlk delinmeden sonra altı ay içerisinde yüzde 80-85 oranında bu delik kendiliğinden kapanabiliyor. Eğer altı ay sonunda kapanmadıysa bu deliğin kalıcı olma riski olabilir. Bunun bir operasyonla kapatılması uygundur. Bu operasyon kulak içerisinden ya da kulak arkasından bir kesikle yapılabilir. Bu operasyonda kulağın ön tarafındaki kıkırdağın üzerindeki zar alınıp deliğin altına yerleştiriliyor ve delik o zarı bir vektör olarak görüyor. Yaklaşık üç hafta sonunda delik kapanıyor. Yani dışarıdan yabancı bir madde kullanılmıyor. Sonuç olarak zarın kendi kendini tamir etmesi sağlanmış olunuyor. Kulak zarı delik olan, bu delikten dolayı sık sık akıntı şikayeti olan ve işitme kaybı yaşayan kişilerde bu operasyonun yapılması gerekiyor. Yaş olarak eğer çocuk hastaysa ve acil bir durum yoksa 12 yaşına kadar beklemek uygun olur" dedi.
Bu Hastalık Acil Tedavi Edilmeli
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Uğur Çerçi, kulakta oluşan kolesteatom hastalığının acil olarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.