Bu Hastalik Sinsice Geliyor

Bu Hastalik Sinsice Geliyor

Medline Adana Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Süleyman Tatli, günümüzde özellikle 50 yasin üzerindeki her 3 kadindan birinde kemik erimesi görüldügünü belirterek, “Kadinlarda düsük östrojen, erkeklerde ise düsük testosteron düzeyleri, birinci derece yakininda osteoporoz olanlar ve kortizonlu veya tiroit ilaçlari kullanan kisiler bu hastalik açisindan riskli gruplari olusturmaktadir” dedi.

Dr. Tatli, halk arasinda ‘kemik erimesi’ olarak bilinen osteoporozun her ne kadar yasli hastaligi olarak bilinse de her yas ve cinsiyette görülebildigini, kemiklerin zayiflamasi ve kirilmasi ile karakterize osteoporozun en dikkat çekici yönünün ise ilerlerken hiçbir belirti vermemesi oldugunu söyledi.



Kemiklerde kirilmalara yol açiyor

Osteoporozun en yaygin belirtilerinin boyda kisalma, kamburlasma ve hassaslasan kemiklerde kirilmalar oldugunu ifade eden Dr. Tatli, “Agrilarin nedeni zayiflayan kemiklerde görülen mikro düzeydeki kiriklardir. Normal yasam döngüsünde biz farkinda olmadan kemiklerimizde mikroskobik düzeyde birçok kirik olusur. Bu kiriklar vücut tarafindan üretilen yeni kemik dokusu ile hizlica onarilir. Ancak bu metabolik olay osteoporozda duraklamaya girer. Bu durumda da mikro kiriklar büyüyerek makro kiriklara neden olur” diye konustu.

Osteoporoz ile ilgili yapilan arastirmalara göre, hastaligin her yil sadece Amerika Birlesik Devletleri’nde 1.5 milyon kiriga neden oldugunu söyleyen Dr. Tatli, sunlari kaydetti:

“Dünyanin her yerinde 65 yas üstündeki pek çok kadin ve erkekte kalça, omurga, el bilegi ve diger kemiklerde kiriklara rastlanmaktadir. Bu nedenle düzenli kontrollerden geçmek çok önemlidir. Hastaligin tanisinin konulabilmesi için kemik yogunlugunun ölçülmesi gerekir. Bunun yani sira kan ve idrar testleri de erken taniya yardimci olabilmektedir.”

Kalsiyum ve D vitamini alimi önemli

Hastaligin özellikle çocukluk çagindaki yanlis beslenme ve yanlis yasam tarzinin etkisi ile ortaya çiktigini ifade eden Dr. Tatli, söyle devam etti:

“Osteoporozu önlemede kalsiyum ve D vitamini kullanimi çok önemlidir. Hem kadin hem de erkekte, iskelet sisteminin gelismesi ve kemik yogunlugunun devami için ömür boyu yeterli kalsiyum ve D vitamini alimi gerekir. Kalsiyum, eger besinlerle alinamiyorsa mutlaka ek kalsiyum destegi verilmelidir. Ayrica D vitamini de kemik sagligi, kalsiyum emilimi ve kas gücü açisindan önemlidir. Çünkü D vitamini, sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artirir ve kemiklerde kalsiyum depolanmasina yardimci olur. Dogrudan günes isigina maruz kalindiginda D vitamininin yüzde 90’i deride sentezlenebilmektedir. Bunun yani sira karaciger, yagli baliklar ve yumurta sarisi da D vitamini yönünden oldukça zengin besinlerdir.”

Kemik sagliginin korunmasi ve osteoporozun önlenmesi için dogru ve bilinçli beslenmenin yani sira düzenli olarak yapilacak fiziksel aktivite ve sporun da en az beslenme kadar önemli bir yere sahip oldugunu kaydeden Dr. Süleyman Tatli, “Bunlarin yani sira bireyler, kisisel risk faktörlerini de göz önünde bulundurarak uzman bir doktora danismali ve osteoporozun ilerlememesi için önlemler almalidirlar” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile