'Libya'yı kötü günler bekliyor'

'Libya'yı kötü günler bekliyor'

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Faruk Loğoğlu, Libya'ya yönelik operasyona ilişkin, Libya'yı önümüzdeki günlerde kötü günler beklediğini düşündüğünü ifade ederek, "Çünkü uluslararası toplumun ve bu operasyonlara karşı Kaddafi'nin tepkisinde bükülmek değil, bilakis sertleşme oldu" dedi.

Libya‘ya askeri müdahale (Son Detaylar)

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Faruk Loğoğlu, Libya'ya yönelik operasyona ilişkin, Libya'yı önümüzdeki günlerde kötü günler beklediğini düşündüğünü ifade ederek, "Çünkü uluslararası toplumun ve bu operasyonlara karşı, Kaddafi'nin tepkisi bükülmek değil bilakis sertleşme oldu. Ve sertleşmeyi de sadece sözlerinde bırakmadı. Karadan yaptığı hareketlerle buna karşı direneceğini gösteriyor. O bakımdan Libya'daki durum iyiye gitmiyor" dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Küntay da, bu hadisenin en büyük sebebinin ne kadar önde görülmesede ABD'nin iç politika dinamiklerinden kaynaklandığını düşündüğünü belirtti.

NTV ekranlarında yayınlanan Oğuz Haksever'in sunduğu haber programında dün akşam konuk olan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Faruk Loğoğlu ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Küntay ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik başlattığı hava ve deniz operasyonunu tartıştı.

Loğoğlu, Haksever'in, "Bu konu nereye gidiyor?" sorusuna karşılık, "Hem hedef olarak olarak bir belirsizlik olduğu için hem hedefin ne olduğundan bağımsız olarak olayın sürecin gelimesine baktığımızda maalesef ben olumlu bir çıkış noktası göremiyorum" dedi.

"Kuşkusuz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş büyük önemli ülkenin çekimser kalmasına rağmen 10 olumlu oyla aldığı bu karar uluslararası toplumun en azından bir kesiminin harekete geçemesi için yasal dayanak sağlamıştır" diyen Loğoğlu şöyle devam etti:

"Fakat Libya'nın özelliklerine baktığımız zaman hava harekatının amacı güvenlik konseyi kararına göre sivillerin korunması idi. Bir defa rakamlar şu ana kadar öyle veya böyle değişik olabilir. Ama çok sayıda sivil can kaybının olduğunu görüyoruz bu başlı başına bir sorun. İkincisi Kaddafi'nin hava gücünü kendi vatandaşlarına karşı kullanmasını daraltsa bile, Kaddafi'nin elinde çok güçlü milis güçleri var, silahlı güçler var. Yani Libya'da değişik noktalarda aynı anda bir kara harekatı olmadığı taktirde ki güvenlik konseyi kararı ona cevaz  vermiyor. O zaman bu hava operasyonlarının getireceği sonuç ne? Yok, öyle bir sonuç maalesef yok."

"LİBYA'DAKİ DURUM İYİYE GİTMİYOR"

Çekimser kalan Rusya'nın şimdi cepheden karşı çıkmaya başladığını söyleyen Loğoğlu, "Yani uluslararası toplumun iradesi de yavaş yavaş daha ilk andan itibaren çözülmeye başladı. O nedenle maalesef Libya'yı önümüzdeki günlerde kötü günler bekliyor diye düşünüyorum. Çünkü uluslararası toplumun ve bu operasyonlara karşı, Kaddafi'nin tepkisi bükülmek değil bilakis sertleşme oldu. Ve sertleşmeyi de sadece sözlerinde bırakmadı. Karadan yaptığı hareketlerle buna karşı direneceğini gösteriyor. O bakımdan Libya'daki durum iyiye gitmiyor" değerlendirmelerinde bulundu.

"Peki ne olması gerekir diye sorulursa. Öncelikle bu hava operasyonlarının ya tamamlanması ya da bitirilmesi gerekir. Ve ondan sonra tabloya yeniden bakılarak uluslararası toplum olarak atılabilecek adımların yeniden gözden geçirilmesi gerekir" önerisinde bulunan Loğoğlu, Haksever'in "En kötüsü ne olur?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Tabi burada NATO faktörü var. NATO'nun bu konuda direk anlamda devreye girebileceğini sanmıyorum, buna gerekte yok. Çünkü zaten Faransa, İngiltere ve ABD geri planla durmakla birlikte askeri planda hem füzelerini hem uçaklarını kullanıyor. NATO belki geri planda silahın ambargosunu denetleyecek lojistik destek sağlayabilecek bir karar çıkabilir. Bu konuda da Türkiye'ye önemli bir karar düşüyor. Yani NATO'dan düzgün bir karar çıkması lazım. Güvenlik konseyinden bu konuda yeni bir karar çıkması çok zor bu noktadan sonra. Peki ne olur? Sanıyorum başlangıç noktasına dönüyoruz. Arada ufak bir farkla yani böyle bir karar olmasaydı, böyle bir operasyon olmasaydı, muhtemelen Kaddafi duruma çok daha çabuk hakim olacaktı belki de katliam yapacaktı. Ama duruma muhtemelen hakim olabilecekti. Fakat hava operasyonundan sonra muhalif güçler biraz daha, özellikle Bingazi'de direnme durumuna geçecekler. Ve orta vadeli uzun vadeli bir iç çatışmaya yeni baştan dönmüş olunuyor gibi bir tablo görüyorum. Neresinden bakarsanız bakın maalesef üzücü bir tabloyla karşı karşıyayız."

"BU HADİSE ABD'NİN İÇ POLİTİKA DİNAMİKLERİNDEN KAYNAKLANIYOR"

Haksever'in, "Kaddafi ateşkes dedi ne kadar güvenilir, Amerika'nın gerçek amacı petrol v.s. bu tür yorumlara ne dersiniz?" sorularına ise Küntay şöyle cevap verdi:

"Ben bu hadisenin, tabi illa ki müdahalenin içinde petrolün etkisi vardır, Kaddafi'nin yapmış olduğu müdahalelerin etkisi vardır. Hepsinin ciddi anlamda etkisi var. Ama bu hadisenin en büyük sebebinin ne kadar önde görülmesede ABD'nin iç politika dinamiklerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ve Libya'yla yaşanacak bundan sonraki sürecin de, Libya'daki gelişmelerinde Dünya'daki genel gidişhata ek olarak Amerikan iç politikasındaki söylemelerden de neticeleneceğini ve buralarıda takip etmenin çok önemli olduğuna inanıyorum."
 
"Bir kere herşeyden önce Barack Obama seçildiğinden beri Amerika'da Obama dış politikadaki bir çok hadisede yeteri kadar tepki verebilir mi, tepkisiz mi kalıyor, Amerika dış politikada zayıflıyor mu gibi eleştirilere maruz kalmıştı" diye konuşan Küntay şunları söyledi:

"Geçtiğimiz aylarda Amerika'da birçok toplantıda bulunduğum süreçlerde burada hem cumhuriyetçilerden hem demokratlardan çok önemli bir söz duymaya başladım. Obama'nın dış politikada ve bilhassa Libya tarzı askeri müdahaleler vuku bulma ihtimallerine karşı yavaş yavaş merkezin sağına geldiğini söylüyorlardı. Şimdi tabi bu müdahaleye baktığınız zaman çok enterasan bazı noktalar var. Amerika önde değil. 2003'teki Irak savaşı gibi Amerika önde değil. Arkada ama bu işin asıl planlayıcısı asıl beyni yine ABD. Saddam Hüseyin'e karşı takınılan tavır ve söylenen sözler George Bush'un 'Saddam Hüseyin gidecek, rejim değişecek' sözleri yok dikkat edersiniz. Çok daha farkı, çok daha yumuşak, uçuşa yasak bölgeleri daha öne çıkaran, daha bu bölgeler üzerinde duran. Yani Baba Bush dönemindeki bir light Amerika'yı görmek mevzu bahis.
 
Dolayısıyla ben hem yapılan söylemlerden hem gidişhatların detaylarına baktığımız zaman ve hepsinden önemlisi dış politikayı değil Amerikan iç polistikasını değerlendirdiğimizde ABD'nin kesinlikle ve kesinlikle ki koalisyon güçlerini de sanıyorum buna katabiliriz, bir ölçüde askeri operasyonun hava saldırısından ve deniz saldırısından ibaret kalacağını, tabiki burada altını çizmek lazım Kaddafi'nin de nedenli bu hadiseyi zorlayacağını ve ilan ettiği ateşkesin altında ne kadar duracağı da çok önemli tabi burada bir soru işareti. Ama belli bir noktadan sonra uçuşa yasak bölgler güven altına alındıktan sonra ben bu hadisenin çok fazla ileri gideceğini Amerikan iç politka dinamiklerini hesap ederek tahmin etmiyorum."

Küntay, Kaddafi'nin Saddam Hüseyin'e göre daha akıllı ve daha diplomatik oynadığı kanaati içerisinde olduğunu da söyledi.

BEYAZ GAZETE 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile