Itfaiye araçlari genelde yangin söndürme amaçla kullanilsa da arama-kurtarma araçlari da oldukça yararli hizmet veriyor. Türkiye’de Istanbul ve Ankara hariç sadece Samsun’da bulunan tam donanimli arama-kurtarma itfaiye araci özellikleri bakimindan tüm itfaiye araçlarindan ayriliyor. Karadeniz’de tek olan araç, Dünya Afet Riskleri Azaltma Günü kapsaminda Cumhuriyet Meydani’nda sergilendi. Görevliler, araç ve itfaiye çalismalari hakkinda vatandaslari bilgilendirdi.
Normal bir itfaiye aracindaki ekipmanlar ile 6 kisi çalisabilirken, Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi’na ait tam donanimli arama-kurtarma itfaiye aracinda ayni anda 70 itfaiyeci çalisabiliyor. Tüm arama-kurtarma araçlarinda bulunan ekipmanlara ek olarak bünyesinde 3,5 ton kapasiteli vinç, afet alti arama kurtarma görsel malzemeleri (canli ve ses dinleme yelegi), tramatör çelik halat, espektör ilk müdahale seti, deniz alti arama kurtarma dalgiç tam takim malzemeleri, teleskopik merdiven, özel rollglissler, bölgesel radar tarama sistemini bulunduruyor. 2017’den beri Samsun’da hizmet veren araç yilda 13-14 farkli sehirdeki olaylarda hizmet veriyor. Arama-kurtarma araci Samsun’da da günlük en az 4 göreve gidiyor.
“Bu itfaiye aracindan Türkiye’de sadece 3 tane var”
Samsun’da hizmet veren arama-kurtarma aracinin her gün en az 4 göreve gittiginin altini çizen Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Egitim Amiri Mustafa Asikoglu, “Türkiye’de 3 tane olan bu araçtan 1’i bizde bulunmaktadir. Diger araçlarda olmayan gemi ve deniz kurtarma dedigimiz aparatlar bu araçta mevcuttur. Ayrica bu araca bagli 4 bot bulunurken, hem araçta bulundurabilir hem de sisirilebiliyor. Vinç operatörlügü sistemi de bu araci ayiran bir diger özellikler arasindadir. 6 çarpi 6 her türlü arazi kosulunda gidebilecek bir araçtir. Vinçte 3,5 tona yakin kiloda çekim yapabiliyoruz. Araci sabitleyip 70 metrelik mucurgat aletimizle birisi uçurumdan bile düsse onu çekip alabiliyoruz. Üst taraftaki aydinlatmalar ile bir meydani tamamen aydinlatabilecek güçteki isiklarimiz ile kolayca bölgeyi aydinlatabiliyoruz. Çok yönlü fonksiyonlu bu aydinlatmamiz sadece bu 3 aracimizda bulunuyor. En önemli özelliklerimizden birisi olarak gördügümüz bir diger detay ise araci bir alana sabitledigimizde 70 kisilik çalisma ekibine destek verebiliyoruz. Diger bölgelerdeki araçlarda 6 ya da 4 kisi çalisabiliyorken, bu sayi bizim aracimizdaki ekipmanlar sayesinde 70’e yükseliyor” dedi.
"Kamera ile enkaz altinda kalan vatandaslarimizin görselini rahatça alabiliyoruz"
2017 yilindan itibaren Samsun’da hizmet veren araçta bulunan ekipmanlar hakkinda da bilgi veren Mustafa Asikoglu, “Arama-kurtarmalarda genelde kullandigimiz enkaz altinda kalan vatandaslari çikartmak için ülke çapinda ve Türkiye’de sayili kurumlarda kullandigimiz canli ve ses dinleme yelegidir. Eger bir enkaz alaninda çalisiyorsak enkaz çubuklariyla alanin bir bölümünü bölüyoruz, daha sonradan bu alan içerisinde bu çubuklar ile birlikte dinleme pozisyonuna geçiyoruz. Kamera ile enkaz altinda kalan vatandaslarimizin görselini rahatça alabiliyoruz. 7 metrelik enkaz alaninin içerisindeki bir vatandasin ya da herhangi bir canlinin nefes almasina kadar her seyi dinleyebiliyoruz. Canlilar disinda tehlike arz edebilecek her seyi yine bu kamera ile rahatça teyit edebiliyoruz. Fisek atma aletimiz ile de her türlü yiyecek ve içecek ihtiyaçlarini karsi tarafa ulastirmak için rahatça kullanabiliyoruz. 120 kiloya kadar olan vatandaslarimizi bu halatimiz ile birlikte tehlikeli alandan kolayca bir sekilde çikarabiliyoruz. Su an Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi’nda mevcut olan 6 aracimiz, Almanya’da fuardan full donanim ödülleri alarak direkt Samsun’a gelen araçlarimizdir” diye konustu.
Öte yandan Asikoglu, Samsun Itfaiye Daire Baskanligi olarak muhtemel bir Istanbul depreminde 2. grup olarak yer alan Samsun Büyüksehir Belediye Itfaiyesi Arama-Kurtarma ekibinin 244 kisi ile alana gitmekte görevli oldugunu sözlerine ekledi.
Bu Itfaiye Araci Karadeniz'de Tek
Samsun’da hizmet veren tam donanimli, vinçli, radarli, tam denizalti malzemesi takimli arama-kurtarma itfaiyesi aracindan Türkiye’de 3, Karadeniz Bölgesi’nde ise 1 tane var.