Bu Kayısının Tanesi 1 Liradan Satılıyor

"Dünya kayısı" başkenti olarak bilinen Malatya'da bu yılın ilk mahsulleri tezgahlardaki yerini aldı. İriliğiyle dikkati çeken Hasanbey çeşidi yaş kayısının kilogramı ürünün kalitesine göre 10-15 liradan, tanesi ise ortalama 1 liradan satışa sunuluyor.

Malatya'da mart ayı sonunda yaşanan ve kayısı ağaçlarında büyük oranda zarara yol açan zirai dondan diğer bölgelere göre daha az etkilenen Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki bahçelerde yılın ilk mahsulleri toplanıyor.
Manav tezgahlarında yerini alan Hasanbey çeşidi ilk mahsul, ürünün kalitesine göre kilogramı 10-15 liraya değişen fiyatlarda satılıyor. Vatandaşlar, iriliğiyle dikkati çeken ve pahalı olan bu kayısı çeşidinden tadımlık satın alıyor.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yüzyılın en büyük don felaketiyle karşı karşıya kalan kayısıda yüzde 95'lik zararın söz konusu olduğunu söyledi.

Yörede geçen sene yaklaşık 600 bin ton civarında yaş kayısı üretildiğini belirten Erkoç, bu yıl beklenen yaş kayısı rekoltesinin ise yaklaşık 32 bin ton olduğunu dile getirdi.
Kayısı hasadına haziran ayı sonu itibarıyla başlanacağını ve şu anda turfanda (mevsimin başında ilk yetişen) kayısıların tezgahlarda yerini aldığını anlatan Erkoç, şunları kaydetti:
"Turfanda olduğu için şu anki fiyatlar çok belirleyici değil. Bu fiyatlar, ilk çıkışta böyle olur. Sofralık kayısı için tüccarın üreticiden aldığı fiyat olan 8 lirayı göz önüne aldığınızda, bunun nakliye ve hal girdileriyle tüketiciye yansıyacağı fiyat, 13-15 lira aralığı olur. Şu anda tezgahtaki fiyat, Malatya için söylüyorum biraz daha geriye gelir ama Türkiye genelinde Malatya kayısısını özellikle tüketiciler, tadımlık olarak tüketir, doya doya yiyemez. Bu da Allah'ın bir takdiridir. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve dünyaya Malatya kayısısını, o lezzetli kayısısını inşallah doya doya yediririz."
Erkoç, tüketici fiyatları bazında mayıs ayında en yüksek fiyat artışı görülen ürünün yüzde 32,97 ile kuru kayısı olduğunu hatırlatarak, "Kuru kayısıda fiyatlar daha da yukarı çıkacak. Şu anda dondan önceki fiyatı 4-5'e katladı" dedi.


- "Kayısı olmadığı için işçi getirmedik"
Kayısı üreticisi Yunus Çetin ise Yeşilyurt ilçesi Sütlüce Mahallesi'nde 30 dönümlük kayısı bahçesi bulunduğunu ve her yıl ortalama 30 ton yaş kayısı ürettiğini söyledi.

Zirai don nedeniyle bu yıl üretimin büyük oranda düşeceğini dile getiren Çetin, bu yılın mahsulü olan yaklaşık 200 kilogram kayısıyı kendi imkanlarıyla toplamaya başladığını belirterek, "Her sene 30 işçi getirirdik. Bu sene ise kayısı olmadığı için işçi getirmedik. Kendimiz topluyoruz, hale götürüyoruz. Halde bunu 6-7 liraya veriyoruz. Pazarcıların dışarıda 15 liraya kadar sattıklarını duyduk" şeklinde konuştu.


- "Kayısının kilosu 15 lira olduğu için tanesi 1 liraya geliyor"
Manav Ali Aydın da geçen sene 2-2,5 liraya tezgahlarda yerini alan kayısının bu yıl kilogramı 10-15 liraya varan fiyatlarda satıldığını söyledi.

Özellikle iriliğiyle dikkati çeken Hasanbey çeşidi kayısının kilogramını 15 liradan, tanesini de 1 liradan sattıklarını ifade eden Aydın, "Don olayı nedeniyle Malatya'da kayısı çok az. Onun için millet çok zor durumda. Esnaf olsun çiftçi olsun, durumu iyi değil. Her zaman bu sezonda günlük 2 ton mal satıyorduk, şimdi 50 kilogram satamıyoruz. Kayısının kilosu 15 lira olduğu için tanesi 1 liraya geliyor. Onun için şu anda alıcı bulunmuyor. Geçen seneye göre piyasa çok durgun. İnsanlar, fiyat yüksek olduğu için sorup gidiyor" diye konuştu.

Alışveriş yapan vatandaşlardan Abdullah Yılmaz ise kayısı fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak, "Geçen sene 3-5 kilo alan bir vatandaş, bu sene ya yarım kilo alabiliyor ya hiç alamıyor. Kayısının yerinde olduğumuz halde kayısıyı doya doya yiyemiyoruz" dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile