Bu Kilime Paha Biçilemiyor

Bu Kilime Paha Biçilemiyor

Sivas’ta satisa sunulan ata yadigari el dokuma kilim fiyatiyla dudak uçuklatiyor.

1927 yilinda has yünden egrilmis ‘üçkos’ teknigiyle iplerin birlestirilmesinden sonra ‘oyulgama’ yöntemiyle yapilan kilim yillara meydan okuyor. Miyase Tasbas, ailesine ait ata yadigari yaklasik 24 ayda tamamlan kilimi büyük bir özenle muhafaza ediyor. Tek kisi tarafindan aynali ters dokuma olarak yapilan kilim internette 5 milyon 750 bin TL’ye satisa sunuldu. Aile, kökboyanin kullanildigi kilimin laboratuvar ortaminda da incelenebilmesinin mümkün oldugunu söyledi.



Miyase Tasbas, seccadenin yapilmasi için bir buçuk sene ön hazirlik yapildigini söyleyerek, “Bu bana annemden kalma, annem nisanindan sonra 1927 yilinda kendi çeyizi için dokumus. Özellikleri has yünden egrilmis. 1.5 sene ön hazirlik yapmis. Yününü egrilmis, ipleri boyanmis, 24 ay da dokumasi sürmüs. Oyulgama yöntemiyle dokunup, üçkos teknigiyle ipler birlestirilmis. Dokuma esnasinda annemin elinden baska hiçbir el degmemis. Ben evlenene kadar annem sakladi, ben evlenirken bana çeyiz olarak verdi. Simdi de ben sakliyorum. Sartlar geregi satiyoruz. Fiyati 5 milyon 750 bin lira belirledik” dedi.



“Laboratuvarda teste sokulmasina yardimci oluruz”

Funda Tasbas, seccadenin her türlü iplik laboratuvarinda teste sokulmasina yardimci olabileceklerini ifade ederek, “Anneannemin kizken kendine isledigi bir kilim. Anneannemden anneme, daha sonra da yadigar olarak bizlere kalan bir emanettir. Kilimimiz oyulgama teknigiyle yapilan ince bir isçilik gerektiren, sadece iplerinin hazirlanmasi 1,5 sene, kilimin dokunmasi tam 24 ay sürmüstür. Bu bize büyüklerimizin emaneti ve yadigari oldugu için manevi degeri çok büyüktür. Satisa koymamizdaki amaç da maddi bir sikinti yasadigimiz için satisa çikarmak zorunda kaldik. Insan ister istemez böyle bir degeri ortaya çikardigi için üzülüyor. 5 milyon 750 bin lira fiyat belirleyerek satisa çikardik. Gerçek alicilarla muhatap olmak istiyoruz. Kilimin her türlü iplik laboratuvarlarinda teste sokulmasina yardimci oluruz. Bizler alici tarafindan bilhassa bu testlerin yapilmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile