Bu Köyde Kurban Eti Girmeyen Ev Kalmiyor

Bu Köyde Kurban Eti Girmeyen Ev Kalmiyor

Edirne’de Kurban Bayrami’nda kesilen kurbanliklarin etleri Osmanli’dan beri yapilan gelenek ile dev kazanlarda pisirilerek sicak olarak dagitiliyor.

Edirne’nin Süloglu ilçesine bagli Akardere köyünde kurbanlarini kesen köylüler, etlerin bir kisminin pisirilmesi için köyün camisinde bulunan asçilara teslim ediyor.

Her evden gelen kurbanlik inek, dana ve koyun etleri öncelikle temiz bir sekilde yikaniyor. Mese odununda dev kazanlarda yaklasik 4 saat pisirilen etler, daha sonra dagitilmak üzere köylüye camiden anons ediliyor. Ellerine kaplarini alan köylüler, pisen etlerden almak için caminin yolunu tutuyor. Imamin bereket duasinin ardindan herkese esit bir biçimde dagitilan etleri alan köylüler, daha sonra aksam yemeginde yemek için evinin yolunu tutuyor. Kesilen kurbanlik etleri, odun atesinde pisirilip köy halkina dagitiliyor. Böylelikle köyde kurban eti girmemis ev kalmiyor.

"Gelenegin devem etmesi için gençlere de ögretiyoruz"

Köyde kurban eti girmemis ev kalmadigini belirten Akardere köyü muhtari Aydin Yegitoglu, "100 yildan beri 150 hane komsumuz kestikleri kurban etlerinin bir kismini cami avlusuna getirir, burada kazanlarda kaynar. Kaynayan etleri ikindi vakti köylümüze ve gelen misafirlere dagitimi yapilmaktadir. bu gelenegin gelecek nesillere devami içinde genç kardeslerimizi de yanimiza alarak isi ögrenmelerini sagliyoruz. Bu gelenegin yillarca devam etmesi için elimizden geleni yapacagiz" dedi.

Köy halkindan Alper Demiraslan ise, "Atalarimizdan ve dedelerimizden gelen gelenegi sürdürmeye çalisiyoruz. Muhtarimiz ve büyüklerimizin destegi ile Allah’in izni ile gelecek nesillere de aktarmaya devam edecegiz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile