Bu Köyde Yarim Asirlik Bayramlasma Gelenegi Yasatiliyor

Bu Köyde Yarim Asirlik Bayramlasma Gelenegi Yasatiliyor

Yozgat merkeze bagli Salmanfakili köyünde her bayramda oldugu gibi bu bayramda da toplu bayramlasma yapildi. Köy camisinde kilinan bayram namazi sonrasinda köy halki, yarim asirlik bayramlasma gelenegini yasatarak gelecek nesillere aktariyor.

Köy mezarligi önünde köyün büyükleri yerlerini aldiktan sonra metrelerce kuyruk olusuyor. Bayram namazinin kilinmasi ile baslayan toplu bayramlasma ile unutulmaya yüz tutmus gelenek yasatiliyor. Kur’an-i Kerim okunarak dualarin edildigi bayramlasmada genci yaslisi 200’e yakin köy halki tek tek bayramlasiyor. Yaklasik yarim saat süren bayramlasma gelenegi sayesinde küskünlük ve kirginliklar sona eriyor. Köy halki, bayramin sevincini ve bereketini paylasarak, yillar boyunca süregelen bu gelenegi canli tutmaya özen gösteriyor. 7’den 70’e herkesin katildigi bayramlasmada köy halkina ikramlarda bulunuluyor.

Bu anlamli gelenek, toplumsal dayanismayi ve kardeslik duygularini pekistirirken, köydeki birlik ve beraberligin en güzel örneklerinden birini sergiliyor. Bayramin ruhunu en güzel sekilde yasatan Salmanfakili köyü sakinleri, bu gelenegi gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yapiyor.

Salmanfakili köyü muhtari Kanber Kiliç, 50 yildir devam eden toplu bayramlasma gelenegini yasatmaya çalistiklarini söyleyerek, “Köylülerimiz ve köyümüze gelen her vatandasimiz bu etkinlige katiliyor. Kabirlerimizi ziyaret ediyoruz. Bu gelenegi küçük ve büyüklerimizle birlikte sürdürüyoruz, bunu da insallah devam ettirecegiz” dedi.

Köy sakinlerinden Celal Erkiliç ise, “Yarim asirdir köyümüzde toplu bayramlasma gelenegini sürdürüyoruz, bayram namazindan sonra dualar ediliyor. Komsularimizla bayramlasiyoruz ve küslerimiz barisiyor. Kabristana geçip ziyaretlerimizi yapiyoruz. Bayramlasma gelenegini bu sekilde tüm köylülerimizle sürdürmüs oluyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile