Bu Müzede Hem Kültürel Miras Korunacak Hem De Meslek Edindirilecek

Bu Müzede Hem Kültürel Miras Korunacak Hem De Meslek Edindirilecek

Gaziantep’te restorasyonu tamamlanan ve 6 ay sonra hizmete girmesi planlanan Sabun ve Pekmez Hani Müzesi’nde em kültürel miras korunacak hem de sabun ve pekmez üretiminin asamalari uygulamali olarak ziyaretçilere gösterilecek.

Dijital müzecilik teknolojileri kullanilarak sabun ve pekmez yapiminin anlatilacagi müzede ziyaretçiler, üretim asamalarini en ince detaylarina kadar ögrenerek, hanin içerisindeki atölyelerde sabun ve pekmez yapiminda aktif rol üstlenip, imal ettigi ürünü satin alabilecek. Unutulmaya yüz tutmus geleneksel üretim modelini gelecek kusaklara aktaracak Sabun ve Pekmez Hani Müzesi, yaklasik 2 bin metrekarelik alani doldururken zemin katinda 8 oda, 3 magara, 3 açik satis birimi, 1 kapali oturma salonu ve 1 sergi salonu bulunuyor. GBB Imar ve Sehircilik Daire Baskanligi’na bagli Koruma Uygulama ve Denetim Sube (KUDEB) Müdürü Serdar Murat Gürsel yaptigi açiklamada, hani orijinal fonksiyonuna uygun sekilde restore ettiklerini belirterek, “Sabun ve Pekmez Hani Müzesi adini tasiyan bu mekânda restorasyonlar tamamlandi. Müze projemiz, yaklasik 2 ay içerisinde bitecek. Hanin içerisindeki bütün birimlerin organizasyonu son buldugunda yaklasik 6 ay sonra hanin kapilari ziyaretçilerine açilmis olacak” dedi.

Sabun ve Pekmez Hani’ni diger hanlardan özelliklerin oldugunu anlatan Gürsel, “Hanlar genel itibariyle Ipek Yolu üzerinde yer aliyor. Ama bu han, mahalle içerisinde bulunuyor ve bir mahallede iki sokagi birbirine baglayan merdiven detayina sahip” ifadesini kullandi.

Son teknolojiler kullanilacak

Handa dijital müzecilik teknolojilerinin tamami kullanilarak ziyaretçilere pekmez ve sabun yapiminin anlatilacagina dikkati çeken Gürsel, sunlari söyledi:

“Hem görsel hem de dijital teknolojilerle üretim safhasinin en ince asamalarina taniklik edilecek. Ayrica uygulamanin isleyisini gören vatandaslarin da üretimde aktif rol almasi için hanin içerisinde bir atölye bulunacak. Ziyaretçiler, atölyede kendi sabununu üretecek. Kendi pekmezini belki kendi siresini üretecek ve daha sona elde ettigi ürünü satin alabilecek. Handa hediyelik esya satim birimimiz, atölyemiz ve kafemiz yer alacak. Dinlenmek isteyen ziyaretçiler veya atölyede üretime dahil olan kisiler, hanin bitisiginde bulunan kafede dinlenebilecek.”

"Restorasyonda asirlar öncesi yapilan firin ve depolama alanlari kesfedildi

Gürsel, han içerisinde yürütülen restorasyonda herkesi sasirtan detaylara rastladiklarini dile getirerek, “Ihtiyaç disi kalmasi sonucunda kullanima kapatilan bu mekanlar, restorasyon sürecinde gün yüzüne çikti. Bildiginiz üzere pekmez ve sabun kaynatilarak elde ediliyor. Bu baglamda hanin alt bölümünde firinlar bulunuyor. Ürünlerin son halini almasi sonrasi, küplere konuldugu depolama alanlari da yine hanin iç kisminda kesfettigimiz alanlar arasinda yer aliyor” diye konustu.

Yaklasik 30 yil öncesine kadar sabun ve pekmez yapiminin mahalle aralarinda ve köylerde yapilabildigini aktaran Gürsel sözlerini söyle tamamladi:

“Bugün artik, sabun ve pekmez yapimina yönelik çalismalar pek görülmüyor. Bu üretimlerin nasil yapildigini bugünkü nesil bilmiyor, dolayisiyla bu tür çalismalarin gelecege aktarilmasi gerekiyor. Tam da bu noktada bu müzenin önemi yüksek. Bu baglamda sabun ve pekmez yapiminin yeniden bir meslege dönüsmesi için egitimler verilecek ve satisi yapilacak.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile