Üniversitede ders başlangıç ve bitiminin zilsiz bir şekilde belirlenmesinden yola çıkan okul projeyle; sorumluluk sahibi, zaman yönetimi iyi bilen, öz güveni gelişmiş, otokontrol ve disiplinli bireyler yetiştirilmeyi hedefliyor.Merzifon İlçe Milli Eğitim Müdürü Şinasi Adıbelli, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu düşündüğünü belirterek, "Umduğumuzdan da başarılı bir proje. İnşallah Türkiye geneline örnek olur." dedi.
Merzifon Fen Lisesi Müdürü Abdürrahim Yığman ise okulda yenilikçi bir yaklaşımla 'Zilsiz Okul Projesi' uygulamasını başlattıklarını söyledi.
Yığman: “Üniversite hayatında ders başlangıç ve bitiminde zil diye bir uygulama olmamasından yola çıktık. Öğrencilerimizin üniversite hayatına daha çabuk adapte olmalarını istedik. Projeyi öğrenci ve velilerle görüşerek devreye koyduk. Bu uygulamadaki asıl maksadımız, iki dakika, üç dakika ara ile öğrenci zili, öğretmen zili gibi gürültü kirliliğini ortadan kaldırmak ve çocuklarımızın dikkatini toplamaktı. Bunda da başarılı olduğumuz görüyoruz. Ayrıca elektrik tasarrufu da sağladık." diye konuştu.
Okullarda sürekli çalan zillerin, öğrencilerin zil sesine karşı şartlı bir refleks oluşturduğunu kaydeden Merzifon Fen Lisesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni Osman Duman, öğrencilerin düşünerek değil, zil sesine göre okula giriş çıkış yaptıklarını söyledi.
Duman, “Bu proje ile birlikte, okulumuzdaki öğrenciler kendi istekleri ve kendi belirledikleri zaman dilimi içerisinde giriş çıkışlarını yapıyorlar. Bu durum öğrencilerimiz üzerinde öz güvelerinin gelişmesine, otokontrollerinin gelişmesine ve öz disiplinlerinin gelişmesine faydalı oldu. Özellikle velilerden aldığımız geri bildirimlerde bunu çok faydalı olduğunu görüyoruz. Öğrencilerimizin evlerde genelde yaşadığı, zamanında ders çalışma, ödevlerini zamanında yapma gibi konularda da bunun oldukça faydalı olduğunu bizlere iletiyorlar. Eğitimde bir şeye isteyerek başlamak başarıyı da beraberinde getiriyor. Bu uygulama öğrencilerin birçok konuda, kendi isteği ile derse giriş ve çıkışlarını sağladığı için, öğrencilerimizin okulda çok rahat etmelerine sebep oluyor. Okula gelen öğrenci herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmadığı için bu konuda, kendisini psikolojik olarak çok rahat hissediyor. Okulumuzda bunu gösterdikleri başarılarla ortaya koyuyorlar.” şeklinde konuştu.
Öğrenci Dilara Deveci: Zilsiz okul uygulaması ilk başlarda benim için çok büyük bir problemdi, çünkü zor alıştım.
Fakat belli bir süre sonra sorumluluk bilincimin geliştiğini ve okula giriş çıkışlarımda daha rahat ettiğimi gördüm.
Bu durum normal hayatıma da çok olumlu yansıdı. Daha planlı, programlı ve daha düzenli oldum. Bunu ailemde çok beğeniyor. Zilsiz okul uygulaması hem kendi kişilik gelişimim için hem de sorumluluk duygum için çok iyi geldi.Öğrenci Berk Fatih Güral: Bu uygulamanın temelinde güven duygusu yatıyor. Öğrenci ve idare arasında bir güven oluşuyor. Uygulama sayesinde okul dışındaki hayatımda zaman kavramını, daha etkili bir şekilde kullanabiliyorum.Uygulamadan memnun olanlardan biri de servis şoförü Selçuk Yeşilnar. Yeşilpınar, şunları söylüyor: "Okuldan öğrencileri alırken bir öğrencilerin peşinde koşmuyorum. Herkes vakti gelince gelip araca biniyor. "
Bu Okulda Zil Çalmıyor
Amasya’nın Merzifon ilçesinde faaliyet gösteren Merzifon Fen Lisesi, ‘Zilsiz Okul Projesi’ni uygulamaya başladı.