Tamamında engelli rampası bulunan otobüslerin ayrıca içinde de engelli koltuğu ve kemeri de yer alıyor. Otobüslerde ayrıca, tekerlekli sandalye ve koltuk değneği kullanan engelli vatandaşlar için de katlanabilir koltuk imkanı yer alıyor.
Manuel tipi engelli rampası ile hizmet veren otobüsler kentin her bölgesinde aktif çalışıyor. Demokrasi Meydan’ındaki otobüs durağında engelli rampasını rahatlıkla kullanarak binen engelli Tülay İletişim adlı vatandaş, daha önceki otobüslerde engelli rampası olmadığı için kullanamadığını, oysa yeni otobüslerde bulunan engelli rampasını rahatlıkla kullandığını söyledi.
İletişim, bu tür toplu taşıma araçlarının sayısının artması gerektiğini ifade ederek, “Böyle otobüslerin ulaşıma katılması bizim gibi engellilerin ulaşım sıkıntısını çözmesine yardımcı oldu. Ben bir engelli olarak daha önce birçok sıkıntılar yaşıyordum. Ancak şimdi bu engelli rampalardan rahatlıkla yararlanabiliyorum. Kendi başıma da yaralanıyorum, yardım alarak da yararlanıyorum. Benim gibi tüm engelli kardeşlerimizin otobüs ile seyahatı başlı başına bir sorundu. Şimdi bu sorunu yaşamayacağımızı ümit ediyorum” dedi.
Otobüslerin engelli dostu olduğunu dile getiren Tülay İletişim, daha önce evinin dışındaki yapmak zorunda kaldığı işleri için zorlandığını, ancak şimdi sayısı artan engelli rampalı otobüslerle işlerini rahatlıkla yapabildiğini vurguladı.
Gaziantep’te ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak olan 96 yeni otobüsün 50 tanesini 12 metrelik solo tipi doğalgazlı, 36 tanesinin ise 9 metrelik dizel, 10 tanesi ise 18 metrelik doğalgazlı araçlardan oluşuyor. Bu araçlarda vardiya sistemi ile yedekler dahil, 4’ü bayan 250 şoför görev yapıyor.
Bu Otobüsler Engellilere De Hizmet Veriyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Temmuz ayı başında ulaşıma kazandırılan 96 yeni otobüs normal vatandaşların yanı sıra engelli vatandaşlara da hizmet veriyor.