Bu Proje Dünyada Bir İlk

Bu Proje Dünyada Bir İlk

KOSGEB Ve TÜBİTAK desteği ile başlatılan ‘San-Tez’ isimli Ar-Ge projesi ile, dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı zeytin karasuyu hayvan yemine dönüştürülüyor, zeytin çekirdeği de yakıt olarak kullanıma hazır hale getiriliyor.


Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Kızılkeçili Mahallesi'nde bulunan kontinü zeytinyağı fabrikası işletmecisi Kaya Yağcı, fabrikasında uyguladığı ‘San-Tez Projesi’ ile zeytin karasuyunu hayvan yemine dönüştürüyor ve zeytin çekirdeklerini de yakıt olarak ekonomiye kazandırıyor. Dünyada ilk kez uygulanan yeni sistem ‘San-Tez Projesi’ sayesinde, doğaya ve arıtma tesislerine büyük zarar veren zeytin karasuyu bertaraf ediliyor. Karasuyun kurutulmasıyla elde edilen madde hayvan yemi olarak yüzde 14 cıvarı ‘ham protein’ içeriyor. Ayrıca aynı metotla zeytin çekirdeğinden elde edilen ‘kuru zeytin ezmesi’ ile de ithal kömür kalorisinde yakıt üretilebiliyor. Dünyada ilk kez gerçek bir zeytinyağı fabrikasında tam randımanlı olarak uygulanmaya başlanan proje ile ağaçlardan toplanıp fabrikaya gelen zeytinler, yapraklarından ayıklanıyor ve tabi tutuldukları işlemlerden sonra dışarıya sadece faydalı maddeler olarak çıkıyor.

KARMA YEM SANAYİİNE HAM MADDE KAZANDIRILACAK
Çalışmaların başlatıldığını açıklayan kontinü zeytinyağı fabrikası işletmecisi Kaya Yağcı, “Dünyada ve Türkiye’de zeytinyağı fabrikalarının en büyük sorunu olan ‘zeytin karasuyu’nun bertaraf edilmesi sorununu 2 yıl önce KOSGEB ve TÜBİTAK desteği ile başlattığımız ‘AR-GE Projesi’ olarak başlatıp ‘San-Tez Projesi’ni başarı ile uygulamaya koyduk. Fabrikamızın patentli ürünü olan zeytinden ‘Zeytinyağı’ elde ederken, San-Tez Projesi’nin ‘Ayrıştırma Ünitesi’ ile atık prinası ve zeytin karasuyundan da karma yem sanayinde önemli bir protein ve metabolik enerji hammaddesi olarak kullanılan yüzde 20 civarı ‘Ham Protein’ içeren ‘Kuru Zeytin Ezmesi’ni hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. Ayrıştırma ünitesinin diğer ayrışımı ise ithal kömür gibi 5500 kcal/saat ısı kalorisinde yakıt olarak ‘çekirdek’ çıkarılarak ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi.

“BU SİSTEM REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK”
Yeni sistemin kurulumu ve çalışmaya başlaması ile zeytinyağı fabrikasının yenilikçi kapasitesi ile üretilen yan ürünlerle arttırıldığını vurgulayan zeytinyağı fabrikası işletmecisi Kaya Yağcı, “Fabrikamızın bu yeni ürünleri ile elde ettiği gelir ile rekabet gücünü arttırdı. Rekabet gücümüzün artması ile doğru orantılı olarak ulusal pazardaki etkinliğimizde artacaktır. Dünya’da ve Ülkemizde ilk kez zeytin karasuyunun doğaya ve çevreye verdiği zararlardan kurtulup, ‘San-Tez Projesi’ ile kuru zeytin ezmesini hayvan yemi ile yakıt olarak ta ‘çekirdek’ çıkarılarak ekonomiye katkı sağlaması ilk kez başarı ile uygulandı” diye konuştu.

PROJENİN GENEL MALİYETİ 400-500 BİN TL CİVARINDA
Proje sayesinde Türkiye’nin, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi zeytin ve zeytinyağında dünya devi ülkelere akıl satan bir ülke haline geleceğini söyleyen işletmeci Kaya Yağcı, “Yıllardır İtalya, İspanya, Yunanistan yıllardır hep bize bu sektörde bir yalanı sattılar. İnşallah artık biz Türkiye olarak o ülkelere akıl satan bir ülke olacağız. Bu makinelerin kurulumu yaklaşık 400-500 bin TL arasındadır. Bazı arkadaşlar pahalı diyor ama, İtalyanlar yapsaydı 400-500 bin euro olurdu” dedi.

Birkaç hafta önce kurularak faaliyete başlayan yeni sistem fabrika, bölgedeki üreticilerin incelemesi için kapılarını açtı. Fabrikayı gün boyu ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen zeytinyağı işletmecileri gezip inceledi ve bilgiler aldı. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da, tesisleri gezip incelemelerde bulundu. Başkan Saka, Kaya Yağcı’dan bilgiler aldı ve yeni sistemin bölgeye ve ülkeye hayırlar getirmesini dileyip başarıların devamı temennisinde bulundu. Zeytin karasuyunun bertaraf hale getirilerek doğaya, hayvanlara ve insanlara faydalı hale getirilmesine dair ilk bilimsel çalışmaları, Balıkesir Üniversitesi ile ortaklaşa olarak, Ar-Ge çalışmalarıyla tanınan kaşif Faruk Durukan yapmıştı. Kaya Yağcı’ya ait fabrikada uygulanan metot, bu ilk buluş ve bilimsel çalışmaların ilk meyvesi olarak değerlendirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile