Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan Dogu Marmara Kalkinma Ajansi (MARKA) araciligiyla uygulanan 2021 Yili Teknik Destek Programi Kasim-Aralik dönemi çerçevesinde “Genç Basiskele Genç Istihdam Projesi” ile 20 projeyi geride birakarak hibe almaya hak kazanan Basiskele Belediyesi, projeyle ilgili bilgilendirme toplantisi düzenledi.
Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü’nün proje detaylarini anlattigi bilgilendirme toplantisi Basiskele Sahili’ndeki bir otelde gerçeklestirildi.
Toplantiya Basiskele Kaymakami Necip Çakmak, Dogu Marmara Kalkinma Ajansi (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoglu, Basiskele Halk Egitim Müdürü Hasan Dalkiran, Basiskele’nin imalat sanayi firma temsilcileri, meclis üyeleri ve muhtarlar katildi.
Yapilan proje toplantisinda nitelikli is gücünün bölgenin en önemli ihtiyaçlarindan oldugu belirtilirken yapilacak yeni proje sayesinde bu ihtiyacin karsilanacagi belirtildi. Basiskele ilçesinde istihdama yönelik daha önceki çalismalarin da masaya yatirildigi toplantida birçok merak edilen konuya açiklik getirildi.
“Bize gelen taleplerden en fazlasi nitelikli is gücü”
Programda ilk olarak Dogu Marmara Kalkinma Ajansi (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa Çöpoglu kürsüye çikarak bir konusma yapti. Basiskele’nin genç nüfusu ve dinamik yapisiyla gelecegi parlak bir ilçe oldugunu vurgulayan Çöpoglu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz’in son 4 yildir bölgemizde de uyguladigi Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi’nin (SOGEP) 2022 yili dönemine Basiskele Belediyesi de gerçekten ilçenin ihtiyaçlarina uygun bir proje hazirladi. Burasi gerçekten gençlerin yogun olarak yasadigi bir ilçe. Nitelikli istihdam bütün Türkiye’nin, bölgemizin ve ilimizin en önemli ihtiyaci. Basiskele ilçe sinirlari içerisinde de çok sayida sanayi kurulusu var. Bize gelen taleplerden en fazlasi nitelikli is gücü. Gençlerimiz üniversiteden mezun oluyor, meslek yüksek okullarindan, meslek liselerinden mezun oluyor. Fakat burada sanayinin ihtiyaç duydugu nitelikleri karsilayamiyorlar. Iste bu projeyle Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Dogu Marmara Kalkinma Ajansi olarak Basiskele Belediyemizin alt yapisini kurdugu bir egitim merkezi ile buradaki sanayicimizin, yatirimcilarimizin hangi alanlarda hangi mesleklerde ihtiyaç duydugu nitelikli elemanlari burada yetistirecegiz” diye konustu.
“Bin 262 ailenin gönlüne dokunduk”
Basiskele’de vatandaslarin istihdamina ve Türkiye ekonomisine katki saglamak amaciyla önemli çalismalar yaptiklarini vurgulayan Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü, “Seçim beyannamemizde istihdam konusuna ayrica önem verecegimizi, bununla ilgili de farkli çalismalar yapacagimizi halkimiza beyan etmistik. Göreve baslar baslamaz ilk icraatlerimizden bir tanesi Basiskele Kariyer ve Istihdam Merkezi’ni (BASKIM) kurmak oldu. Ardindan Basiskele Kadin El Emegi Magazasi’ni (BASKEM) Kocaeli’nin en büyük alisveris merkezinde hizmete açtik. Yine KALE markamiz çerçevesinde kadin ve aile çalismalarimizdan bir tanesi olan Altin Bilezik meslek edindirme kurslarimizi hayata geçirmek oldu. BASKEM vesilesiyle yüzlerce hanimefendi kardesimiz ev ekonomilerine bu magaza araciligiyla katki sagliyor. BASKIM Kariyer merkezimiz ile 322 firma ve vatandaslarimiz arasinda köprü kurmaya devam ediyoruz. Su ana kadar 5 bin 606 islem sayisi ile vatandasimizin bin 262’sini ise yerlestirerek istihdama büyük katki sunmus olduk. Yani, bin 262 ailenin gönlüne dokunduk diyebiliriz. Bunu hep birlikte yaptik” ifadelerini kullandi.
“Kurslarin kisilere maliyetli gelmesinden dolayi bu projenin hazirlanmasina karar verdik”
Basiskele’deki firmalarin talepleri dogrultusunda ilk mesleki egitimlere BASKIM ile basladiklarini söyleyen Özlü, “Su anda ilçemizdeki nitelikli vatandaslarimizin çogunu is sahibi yaptiktan sonra yeni nitelikli elemanlar yetistirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz destegi, Dogu Marmara Kalkinma Ajansimizin araciligiyla Genç Basiskele, Genç Istihdam projemize basladik. Ilçemizde gençlik çalismalarimiza baslamadan önce anket çalismalari yapmistik. Orada gençlerimizin kariyer beklentilerini ve is konusundaki taleplerini ciddi oranda görmüstük. Proje öncesi yaklasik 80 firmayla görüsmeler yaptik. Firmalarin hangi alanda nitelikli personele ihtiyaci oldugunu ögrendik. Kariyer ve Istihdam Merkezimizdeki gençlerin özgeçmislerini gözden geçirdik. Bireysel basvurulari ile kurslarin kisilere maliyetli gelmesinden dolayi karsilanamiyor olmasi dolayisiyla da bu projenin hazirlanmasina karar verdik ve MARKA’ya basvurumuzu yaptik. Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Varank’in ilçemizi ziyareti sirasinda projemizden bahsettik. Istihdam odakli projemizin kabulü noktasinda destek veren Sayin Bakanimiza, projenin yaziminda bizlere destek veren MARKA’ya ve ekip arkadaslarima emeklerinden dolayi çok tesekkür ediyorum”
“Gençlerimizin istihdam edilebilirligi artacak”
Projenin bütçesini de açiklayan Baskan Özlü, 18 ay boyunca verilecek egitimlerin sürdürülebilir bir sekilde devam edecegini de müjdeleyerek, “Projemizin bütçesi 2 milyon 268 bin TL. Bu bütçenin tamamini Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz, MARKA araciligiyla belediyemize aktariyor. 1 milyon 500 bin TL’lik ilk ödememizi teslim aldik. 16-34 yas araligindaki hedef kitlemize 18 ay boyunca farkli gruplarda egitimler verecegiz. Lise mezunu agirlikli genç issiz kardeslerimiz yeni teknoloji ekipmanlarla hazirladigimiz atölyelerde egitimler görecekler. Imalat sanayiinde özellikle ilçedeki firmalarin bizden talep ettigi nitelikli insan kaynagini saglamak için kurslarimiza yakin zamanda baslayacagiz. Bu projemizle gençlerimizin istihdam edilebilirligini artirmanin yani sira firmalarin yeni eleman yetistirmeden kaynakli maliyetleri en aza indirgenmis olacak” seklinde konustu.
“Gelecegimiz için bu projelerin artmasi sart”
Son olarak bu tarz projelerin artmasi gerektigini vurgulayan Basiskele Kaymakami Necip Çakmak, “Isi olanin asi da var. O zaman orayi idare etmek de kolay. Is önemli. Devletler için daha da önemlisi nitelikli is gücü. Almanya, Ikinci Dünya Savasi sonrasi 40 yilda nitelikli is gücü ile ayaga kalkti ve su anda dünyanin ekonomisi en güçlü ülkelerden birisi. Bizler de nitelikli is gücü ile kendi markalarimizi olusturacagiz. Is adamlarinin, is yerlerinin istedigi nitelikli is gücüne ihtiyacimiz var. Gelecegimiz için böyle projelerin devam etmesi ve çogalmasi sart. Çünkü okullarda egitimler veriyoruz ama insanlarimizi da biraz hayata hazirlamamiz gerekiyor. Tabii üniversitelerimiz önemli ama bir de ara is gücü var. Bir fabrikaya belki 3 tane mühendis aliniyor. Fakat makineleri çalistiracak 1000 tane de is gücü lazim. O yüzden bu proje çok önemli” sözlerini dile getirdi.
Konusmalarin ardindan Baskan Özlü ve protokol üyeleri proje istirakçileri firmalara plaket takdiminde bulundular ve katilan tüm protokol ve firma temsilcileri ile hep birlikte günün anisina toplu fotograf çektirdiler.
Bu Proje Gençlerin Istihdamina Büyük Katki Saglayacak
Kocaeli’nin Basiskele ilçesinde gençlerin nitelikli eleman olarak istihdama kazandirilmasi amaciyla Basiskele Belediyesi tarafindan hazirlanan “Genç Basiskele, Genç Istihdam Projesi”nin bilgilendirme toplantisi yapildi. Proje sayesinde genç istihdaminin artacagini belirten Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü, "Imalat sanayiinde özellikle ilçedeki firmalarin bizden talep ettigi nitelikli insan kaynagini saglamak için kurslarimiza yakin zamanda baslayacagiz. Bu projemizle gençlerimizin istihdam edilebilirligini artirmanin yani sira firmalarin yeni eleman yetistirmeden kaynakli maliyetleri en aza indirgenmis olacak" dedi.