Yönetmen Semerci’nin, 12 Eylül 1980 Darbesi’ne giden süreci anlattığı filmin çekimlerinin bir bölümü, Eskişehir’de Aşağı Söğütönü’ndeki Tepebaşı Belediyesi’ne ait arazi üzerine İstanbul Taksim Meydanı’nın bire bir kopyası olan platoda yapılmıştı. "Taksim Anıtı" da bulunan meydan, çekimlerin ardından belediye tarafından muhafaza edilerek bugüne kadar korunmuştu.
Eskişehir’de bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları da bu meydanda başladı.
Taksim Anıtı önünde başlayan kutlamalara, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr.Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, DİSK Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, Türk-İş Eskişehir Şube Başkanı Necat Kılıç, sendikaların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda işçi katıldı.
Kortej yürüyüşünün yapılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kazıncı Yokuşuna ve yapılan Soma Anıtı’nın önüne karanfil bırakıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen, işçilerin bayramını kutlayarak, “Toprağa, taşa, çeliğe, kayaya can veren, oradaki emekleriyle ekonomik değerler oluşturan çok değerli çok değerli işçilerimiz keşke zengin fakir ayrımı olmasaydı. Keşke yoksulluk olmasaydı. Keşke asgari ücretten vergi alınmayan bir ülke olsaydı. Keşke, köylü kardeşlerimizin de sosyal güvencesi olsaydı. Ama inşallah 7 Haziran’dan sonra öyle bir Türkiye’de çalışan, alın terini toprağa, çeliğe, demire, dağa ve taşa akıtarak Trükiye’yi yükseltecek ve dünya ülkeleri arasında ön plana çıkaracak vatandaşlarla dolu bir Türkiye’ye kavuşacağız” diye konuştu.
"BURADA TOMA, POLİS, GAZ YOK"
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise, bugünün Emek ve Dayanışma Bayramı olarak dünyada kutlandığına dikkat çekti. Türkiye’yi 1 Mayıs’ı kutlamak için Eskişehir’e çağıran Ataç, şöyle devam etti:
“Ülkemizde maalesef bir çok şey yasaklanarak gidiyor. AK Parti hükümetinde emeğin yüce değer unsuru askıya alındı. Bu çok tehlikeli. Baktığınızda dünya nüfusunun yüzde 15’i zengin, yüzde 85’i fakir. Amerika nüfusuna baktığınızda yüzde 1’inin varlığı yüzde 99’a eşit. Akdeniz’e bakıyorsunuz mezarlık haline geldi. Doğudaki ülkelerde savaş var faşizim var. Özgürlük yok, ekonomik krizler var. Çıkarılan taşeronlaşma yasasından sonra insanlar köleliğe mahkum ediliyor. Sendikalar yok edilmeye çalışılıyor. 945 TL ile asgari ücret belirleniyor. Bu para ile geçinmek bir mucizedir. Taksim eşittir 1 Mayıs demektir. Maalesef bugün İstanbul’da her yer polisler tarafından işgal edildi. Orijinal Taksim Eskişehir’de. Burada TOMA yok, burada gaz yok, polis yok. Bütün Türkiye Eskişehir’deki özgür taksime buyursun gelsinler.”
"BÜTÜN TÜRKİYE ESKİŞEHİR OLSUN"
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da, “Bugün İşçi Bayramı ilan edilmesine rağmen işçiler taksime giremiyor. Taksim’de kutlama yapılamıyor. Ama Eskişehir Taksim’de yapılıyor. Bu Eskişehir’in ayrıcalığıydır. Biz ondan dolayı diyoruz ki gelin bütün Türkiye Eskişehir olsun” dedi.
Taksim anıtına çelenk konulmasının ardından işçiler yapılacak diğer tören alanlarına geçti.
Bu Taksim'de 1 Mayıs Olaysız Kutlandı
Eskişehir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yönetmenliğini Levent Semerci’nin yaptığı “Ayhan Hanım” adlı sinema filminin çekimi için oluşturulan ve İstanbul’dakinin bire bir kopyası olan Taksim Meydanı’nda coşkuyla kutlandı.