Erdemli ilçesinde 2 çocuk babasi Volkan Özcan, 4 yil önce çocuklarinin taze yumurta tüketmesi için esinin istegi üzerine tavuk almaya karar verdi. Ilk önce köy tavugu almayi düsünen Özcan, sosyal medyadan paçali, kakülleri olan süs tavuklarini görünce ’bunlarinda yumurtasi yenir’ diyerek onlardan almaya karar verdi. Ilk önce bir çift alan daha sonra arastirma yaparak farkli cinslerini görüp onlardan da alan Özcan’in bu durum hobisi oldu. Her geçen gün hobisi artan Özcan, süs tavuklarindan aldigi yumurta ile civ civ de üretmeye baslayarak ticaretine de atildi. Bir birinden farkli 25 cinsten 250 süs tavugu sahibi olan Özcan geçen yil yurt içinin yani sira Afrika, orta dogu ve Avrupa ülkelerine 7 bin 500 adet yumurta ile çok sayida anaç satti. Bu sezonda 10 bin yumurta satmayi hedefleyen Özcan, yurt içinde yumurtalarin 20 ile 80 TL arasinda, yurt disinda ise 7-8 dolar bandinda talep gördügünü aktardi.
Afrika’dan Avrupa’ya kadar gidiyor
Süs tavugu yetistiriciligi yaptigini animsatan Volkan Özcan, "Evde çocuklarima dogal yumurta yedirme hevesiyle basladi.
Süs tavuklarini gördüm bundan 4 yil önce, ’süs tavugu yumurtasi yiyelim’ dedim. Hani biraz lükse kaçmis gibi oldu ama dedim bu da yeniyor, o da yeniyor köy tavugu yumurtasi veya dogal yumurta. Daha sonra bir çift süs tavugu aldim, merak ettim. Onun sonucunda heves artti. Süs tavukçulugunu o zamana kadar bilmiyordum, süs tavukçulugu diye bir sektör oldugun ögrendim. Müstakil de evim var, çesitli kümesler yapmaya basladim. Tahta kümesler yaptim, sagliksiz oldugunu ögrendim. Demir kümeslere dönmeye basladim. Kümeslerimi daha profesyonellestirmeye kara verdim. Suanda toplam 25 farkli irkimiz bulunuyor. Buna istinaden 250 anaç hayvanimiz var. Tabi bunlarin civcivleri de mevcut. Hobi olarak basladigim süs tavukçulugunda geçen yil edindigim yumurta sayisi 7 bin civariydi. Bu yil ki hedefimiz 10 bin civari. Ve bu yumurtalari yurt içi ve yurt disi olarak satisini gerçeklestiriyoruz. Yurt disinda Afrika, Avrupa ülkeleri, Irak, Suriye ve özellikle Azerbaycan’a yogun bir sekilde gönderim yapiyoruz. Yurt içinde de bütün illere gönderim sagliyoruz" dedi.
Yumurtalar yurt disina 7-8 dolara diyor
Yurt içinde ve disinda hem tavuklarin hem de yumurtalarinin fiyatinin irka göre degistigine dikkat çeken Özcan, "Nadir bulunan irklar var, ülke içinde çok bulunan irklar var. Nadir bulunan irklarimizin yumurtalari yurt disinda 7-8 dolar bandinda gidiyor. Yurt içine de yine irkina göre degisiyor,
20 liradan basliyor, 70-80 liraya kadar yumurta fiyatlari ülke içinde kuluçkalik olarak satilabiliyor" diye konustu.
Elinde hem Türkiye’de hem de yurt disinda nadir bulunan irklardan da olduguna dikkat çeken Özcan, anaç fiyatlarinin da 250-300 liradan baslayip cinsine göre bin 500 liraya kadar satildigini kaydetti.
Bu Tavuklarin Yumurtasi Yurt Içinde 80, Yurt Disinda 150 Lira
İçel’de 4 yil önce çocuklarinin dogal yumurta tüketmesi için lükse kaçip süs tavugu hobisine baslayan 2 çocuk babasi Volkan Özcan, simdilerde 250 anaç ile yillik 10 bin yumurta alacagi önemli bir gelir kapisi olusturdu. Bir birinden farkli ve güzel görünümlü 25 türden 250 tavuga sahip olan Özcan, anaçlari bin 500 TL’ye kadar, yumurtalarini da yurt içinde 80, yurt disinda ise 150 TL’ye kadar satmasi ’altin yumurtlayan’ tavuk hikayesini akla getirdi.