Bu Tedavide Kisinin Kendi Kani Kullaniliyor

Bu Tedavide Kisinin Kendi Kani Kullaniliyor

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Doktoru Dilek Koç Yilmaz, Plateler Rich Plazma (PRP) tedavisinin kas-iskelet sistemi hastaliklarinda dogal, hizli ve ameliyatsiz iyilestirme sagladigini belirtti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Dilek Koç Yilmaz, PRP’nin trombositten zengin plazma anlamina geldigini belirterek, “PRP hastadan alinan kanin santrifüj edilmesiyle elde edilir, normal kandan 3-5 kat daha fazla sayida trombosit adi verilen kan hücreleri içerdiginden dolayi bu ismi almistir. Trombositler kanimizin sivi kismi olan plazmada bulunan ve kanin pihtilasmasini saglayan hücrelerdir. Bu hücreler aktive edildikleri zaman büyüme faktörleri olarak bilinen iyilestirici proteinler salgilayarak dokulari iyilestirip yenileyebilmektedir” dedi.

Bu etkileri nedeniyle PRP’nin son yillarda kozmetik disinda kas-iskelet sistemi hastaliklarinda da kullanildigini belirten Dr. Yilmaz, “PRP dogal, hizli ve ameliyatsiz iyilestirme sagladigindan dolayi en çok tercih edilen yeni tedavi yöntemlerinden biridir” diye konustu.



“Özellikle diz eklemlerinde faydali”

Kas iskelet sistemi agrilari içinde en sik karsilasilanin diz eklemlerindeki agrilar oldugunu ifade eden Dr. Yilmaz, PRP’nin bu alandaki etkilerini söyle açikladi:

“Kireçlenme, spor yaralanmalari, menüsküs yirtiklari, ön çapraz bag yaralanmalari, romatizma gibi nedenlere bagli olarak dizde hasarlar olusur. Diz ekleminde kikirdak ve kemikte kan damarlari olmadigindan dolayi bu hasarlari onaracak kandaki trombositlerde bulunan iyilestirici faktörler bu bölgeye gidememekte ve eklem yeteri kadar onarilamamaktadir. Bu kendini iyilestirme kapasitesinin yetersizligi sonucunda patolojik süreç ilerler ve dizlerde hafif veya siddetli hatta günlük aktiviteleri etkileyecek düzeyde diz agrilari olur. Disaridan PRP enjeksiyonu ile eklem içine veya diz etrafindaki yan baglara verilecek olan iyilestirici faktörler ile tüm bu diz problemlerinde önemli oranda onarim ve iyilesme gerçeklestirilerek diz agrilari azalir.”

Nasil elde edilir?

PRP’nin nasil elde edildigini ve uygulandigini ise Dr. Dilek Koç Yilmaz, “Hastanin kolundan yaklasik 10 cc kadar kan özel tüplere alinir, alinan kan santrifüj makinasindan yüksek devirde yaklasik 8-10 dakika döndürülmesi ile yaklasik 2-4 ml kadar trombositten zengin plazma elde edilir. Hazirlanan plazma enjeksiyonu tedavi edilecek diz bölgesine enjekte edilmesiyle uygulama tamamlanir” dedi.



Yan etkileri var mi?

PRP’nin kisinin kendi kanindan olan ve disaridan bir ilaç olmadigindan ve dogal yoldan yapilan bir tedavi yöntemi oldugu için yan etkilerinin yok denecek kadar az oldugunu belirten Dr. Yilmaz, “Ortalama 3 ila 5 seans uygulama ile basarili sonuçlar alinmaktadir ancak tedavinin karari hekim muayenesi sonrasi yapilmalidir” dedi.

PRP enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyilesme basladigini dile getiren Dr. Yilmaz, “Iyilesme süreci, dokudaki harabiyete göre 3 ay 12 ay arasinda devam eder. PRP enjeksiyonlari sonrasinda kortizon enjeksiyonlarinda gibi hizli bir agri azalmasi olmaz. PRP uygulamalarinda, iyilesme ile birlikte agri yavas yavas azalir ve aylar içinde geçer” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile