Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemle yapımı süren ve Karadeniz Sahil Yolu'nun en önemli akslarından biri olan 36 kilometrelik Gerze-Yakakent arası bölünmüş yol çalışmalarını yerinde inceledi. Beraberindeki Karayolları 7. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Cengiz İnşaat Genel Müdürü Kemal Ünlüer, Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürü Aydan Yıldırım ve bazı kurum müdürleri ile basın mensuplarının katıldığı inceleme kapsamında ilk olarak müteahhit firma şantiyesinde brifing alan Vali Cengiz, daha sonra dünyada ikinci, Türkiye'de de ilk defa uygulanan heyelanlı zeminde yere çakılan kazıklar üzerine montajlanan çelik köprülerin ve iki ayrı tünelin yer aldığı güzergahı gezdi.
Projenin Sinop kadar Türkiye için de büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Vali Dr. Ahmet Cengiz, yolun büyük bölümünün yıl sonuna kadar trafiğe açılmasının planlandığını söyledi.
Vali Cengiz, "Bu proje bizim için çok önemli. Bizim için önemli olduğu kadar Türkiye için de oldukça önemli. Gerçekten ülkemizin gurur kaynağı projelerden, çalışmalardan birisi. Ülkemizde ilk defa uygulanan bazı teknik metotlar var. Çok çetin koşullarda yapılmış deniz dolgusuyla ve uzun mesafelerden getirilen malzemelerle yapılan bir çalışma. Çok zor bir iş ama, bu zorluğun yanında bizlere getirisi ve katkısı çok çok büyük. Belki ilk yapım aşamasında, sahilde bir tahribat olabilir mi? diye bir tereddüt oldu ama, arkadaşlarımız hassas bir şekilde çalıştılar. Bırakın tahribatı, tam aksine Karadeniz'in sahil güzelliğinin ortaya çıkması, insanların istifadesine sunulması adına bence çok güzel bir proje oldu. Biz hem karanın, hem denizin bu güzelliğini bu kadar göremiyorduk. Bir anlamda yeşille mavinin buluşması adına da projenin önemli ve isabetli bir proje olduğunu düşünüyorum. Olayın bir boyutu da proje; belki Sarp Kapısı'ndan başlayan ve İstanbul'a kadar gidecek olan Karadeniz Sahil Yolu'nun altlığını da oluşturabilir. Tabi bunun Karayolları teşkilatımızın uzun yada orta vadeli planlarında olabileceğini düşünüyorum. 2023 vizyonu çerçevesinde muhtemeldir ki bu yol komple Karadeniz Sahil Yolu'nun altlığını oluşturacaktır" dedi.
Yeni yol güzergahının 'Sinop için ne getirdiği' konusunun asıl öncelik olduğunu kaydeden Vali Cengiz, "Yollar konusunda Sinop'un yıllarca zorluk çektiğini, azap yaşadığını biliyoruz. Boyabat istikametindeki sorun çözüldü ve İç Anadolu bağlantısı yapıldı. Samsun yolu da bizim için oldukça önemli. Güzelceçay'dan itibaren, Gerze'ye kadar olan bağlantı insanların korkulu rüyasıydı. Çok feci kazalarında olduğunu biliyoruz. Bu yolu by-pass etmiş olacağız. Haliyle 165 kilometrelik yolu 151 kilometreye düşüreceğiz Sadece mesafeyi kısaltmakla kalmayacağız, yolun randımanını ve standardını da çok çok yükseltmiş olacağız. Biz Samsun ile artık daha fazla komşu olmuş olacağız. Samsunluyu Sinop'a davet edeceğiz, Sinoplu Samsun'a gidecek. Bir anlamda Samsun ile Sinop'u bütünleştirmiş olacağız. Bu anlamda gerçekten bu yol Sinop için çok çok önemli ve değerli. Tabi bu süreçte biz Karayolları Bölge Müdürü başta olmak üzere personelinin özverili çalışmalarına hep tanık olduk. Mesai mefhumu gözetmeksizin Karayolları teşkilatının ve ilgili firmalarımızın temsilcilerini, çalışanlarını sahada görmek bizi hem gururlandırdı, hem de mutlu etti. Bu yolları arkadaşlarımız gece demeden gündüz demeden söz konusu işi verilen tarihten önce bitirmek için çaba gösterdiler. Bu anlamda tüm arkadaşlarımıza Sinoplular adına minnet ve şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu.
Toplam 36.4 kilometre uzunluğunda 'BY' standartlarındaki yolun 24.8 kilometresi tahkimatla devam ediyor. 1998 yılında ihale edilen ve 2002 yılında çalışmalarına başlanan yol çalışması Samsun İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazlar sonucu durdurulmuş, 2008 yılında tekrar projelendirilerek çalışmalar yeniden başlatılmıştı.
Sağ tüp bin 374, sol tüp bin 463 metrelik Yenikent Tüneli ile sağ tüp 317, sol tüp 307 metrelik Gerze Tüneli olmak üzere 2 adet tünele sahip olan güzergahta 5 adet viyadük ve 5 kavşağa sahip. Yapım çalışmaları süren 746 milyon dolarlık projede bu zamana kadar 608 milyon dolar harcandı .
Bu Teknik Dünyada İkinci Türkiye'de İlk Kez Kullanıldı
Dünya'da ikinci, Türkiye'de de ilk kez kullanılan bir teknikle yapılan Gerze-Yakakent bölünmüş yol çalışmalarında sona yaklaşılıyor.