Gümüşhane’ye 47 kilometre mesafede bulunan Kalis Vadisi’nde yer alan tesis, Artabel dağları ile 2 bin 750 metre rakımlı Çamurlu zirvesinden akan buz gibi suların oluşturduğu derenin suyundan istifade ediyor.
Bölgede yer alan anıt ağaçlar, milattan önce işletildiği bilinen maden ocakları, kilise kalıntıları gibi çok sayıda ören yeri bulunan vadide yer alan tesisteki balık havuzları da yüksekten bakıldığında balık şeklinde gözüküyor.
İnternet üzerindeki harita servislerinin tamamında fark edilen tesisin şeklini inşa aşamasında kasıtlı olarak yaptıklarını ifade eden işletmeci İsmail Ergün, zengin su kaynağı bulunan bölgedeki balıkların lezzetinin namının yurt dışına kadar ulaştığını söyledi.
Havuzların boyunun 70 metre olduğunu kaydeden Ergün, 11 adet balık, 1 adet anaç, 4 adet yavru ve 1 adet servis havuzuyla toplam 18 havuz bulunan tesisin gökyüzünden bakıldığında balık şeklinde göründüğünü ve bunun hem tek hem de dünyanın en büyük balığı olduğunu söyledi.
Yüksek rakımlardan çağlayan su kaynaklarının barındırdığı yüksek oksijen ve bölgenin ormanlık olması nedeniyle Kalis Balığı’nın ayrı bir lezzeti olduğunu dile getiren Ergün, yılda yaklaşık 20 ile 30 ton arasında balık ürettiğini ve 300 bin yavru kapasitesi olduğunu belirterek, “Tesisimize Gümüşhane merkezden 1 saatlik ve tamamı asfalt olan yoldan ulaşılabiliyor. Bahar aylarıyla birlikte vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Özellikle uydudan görüntü veren bilgisayar programlarıyla tesisi inceleyen çok sayıda müşterimiz balık havuzlarının balık şeklinde olduğunu fark edince gelip görmek istediğini ifade etti.
Bizde bu durumdan ve müşterilerimizin ilgisinden memnunuz” dedi.
Bu Tesis Uzaydan Balık Şeklinde Görünüyor
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Kocadal köyü Altıntaşlar mevkiinde 18 yıl önce kurulan Kalis Alabalık Çiftliği’nde bulunan 70 metre uzunluğundaki havuzlar kuşbakışı bakıldığında balık gibi görünüyor.