Bu Yaylanın Çeşmelerinden "doğal Maden Suyu" Akıyor

GİRESUN - GÜLTEKİN YETGİN - Uçsuz bucaksız ormanları, yemyeşil çayırlarıyla Giresun'un doğa harikası mekanlarından Kulakkaya Yaylası, çeşmelerinden akan maden sularıyla da doğanın tüm güzelliklerini insanlara sunuyor.

Yaz mevsiminde sıcaktan bunalarak yaylaya çıkan vatandaşlar, hiçbir katkı yapılmamış haliyle topraktan süzülerek çeşmelerden akan maden sularından içerek ferahlıyor. Yaylada piknik yaptıktan sonra vatandaşlar hazımsızlık sorunu yaşamıyor, çeşmelerdeki doğal maden suyundan içerek rahatlıyor.

Yavuzkemal beldesine bağlı Kulakkaya Yaylası'na gidiş ve geliş yolu üzerinde bulunan çeşmeden vatandaşlar maden suyunu pet şişelere, su bidonlarına doldurarak bu doğa harikası suyu gittikleri yerlere de götürüyor.

Yavuzkemal Belediye Başkanı Abdullah Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden suyu akan çeşmelerin Pınarlar ve İnişdibi bölgelerinde yer aldıklarını belirterek, "Bu bölgenin zenginliği ormanlarıyla, yemyeşil çayırlarıyla, doğal sularıyla hatta doğal maden sularıyla da ön plana çıkıyor" dedi.

Pınarlar'daki maden suyunun kaynağının çok zengin olduğunu dile getiren Önal, şöyle devam etti:

"Yolun kenarında bir çeşme yaptık, iki taraftan yüzlük boruyla fazlasıyla maden suyu akıyor. Gelip geçen, yaylalara giden insanlarımız bu sudan yararlanıyor. Vatandaşlar maden suyundan hem içiyorlar hem de bidonlara doldurup suyu evlerine götürüyorlar. İnsanlarımızın doğanın zenginliklerini yaşaması gerekiyor. Maden suyu hazmı kolaylaştırıyor. Yaylaya gelen insanlar yemek yedikten sonra maden suyundan içebilir ve ardından hemen acıkabilir. Maden suyu insanlarımızın yaylada yediği yemek sonrasında hazımda fayda sağlıyor."

-"Tüm Türkiye'nin faydalanmasını istiyoruz"

Önal, maden suyunun bolca aktığını ve dolayısıyla da işlenerek tüm Türkiye'ye pazarlanmasını arzuladıklarını belirterek, "Fabrika kuruldu, işletilmeye çalışılıyor. Fabrikanın haricinde vatandaşlarımızın içmesi için de yapılan çeşmede su fazlasıyla akıyor. Fabrikanın kurulu olduğu alanın İstanbul gibi büyükşehirlerden uzak oluşu, maliyeti fazla oluşu nedeniyle işletmede sorun yaşanıyor" diye konuştu.

Giresun Halk Sağlığı Müdürü Fazıl Özden ise Pınarlar'daki çeşmeden akan suyun "doğal mineralli su" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden çıkan sulara mineralli su denir. Söz konusu çeşmeden akan su, ilgili yönetmelikte belirtilen vasıflara haiz olup Sağlık Bakanlığınca onaylanmış ve 'zengin mineralli sular' içerisinde mütalaa edilmiştir. Bu sudaki mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve bunu düzenler. İçerdiği zengin mineraller sayesinde özellikle çocuklar, bayanlar ve yaşlıların daha fazla mineralli su içmeleri gerekmektedir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile