Bu Yil Düzenlenen 52 Sinava 11 Milyondan Fazla Aday Basvurdu

Bu Yil Düzenlenen 52 Sinava 11 Milyondan Fazla Aday Basvurdu

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) Baskani Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu yil düzenlenen 52 sinava 11 milyon 202 bin 784 adayin basvurdugunu, 1 milyon 614 bin 280 adayin ücretsiz sinav uygulamalarindan yararlandigini açikladi.

ÖSYM Baskani Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2023 yilini degerlendirdi. Ersoy yaptigi yazili açiklamada, 2023 yilinda düzenlenen 52 sinava 11 milyondan fazla adayin basvurdugunu ve 1,5 milyondan fazla adayin ücretsiz sinav uygulamalarindan yararlandigini bildirdi. 2023 sinav takviminin sona erdigini belirten Ersoy, "Yabanci dil sinavlari ile yüksekögretim kurumlarina seçme ve yerlestirme yapmak, kamu kurum ve kuruluslarinin personel ihtiyacinin karsilanmasini saglamak, seviye belirleme ve uzmanlik egitimine giris amaciyla 2023 yilinda 66 oturumda 52 sinav düzenlendi.

Sinavlara 11 milyon 202 bin 784 aday basvurdu. Kamu kurum ve kuruluslari için 26 merkezi yerlestirme islemi yapildi. Uygulanan sinavlarda toplam 194 test, testlerde toplam 10 bin 696 soru kullanildi. Sorularin olusturulmasi ve bilimsel denetim sürecinde bin 820 akademisyen görev aldi" dedi.



"25 ilçede yeni sinav merkezi açildi"

Ersoy, 2 yurt disi, 3 genel, 91 il, 111 ilçe sinav koordinatörlügü ve 6 bin adayin ayni anda sinava katildigi elektronik sinav merkezleriyle adaylarin ihtiyaçlarina cevap verildigini belirterek, "229 sinav merkezi ve 14 bin 474 basvuru merkezi ile bu kapsamda faaliyet gösterilmektedir. 2023 yilinda 25 ilçede yeni sinav merkezi hizmete açildi" diye konustu.



"Tüm sinav süreçleri titizlikle uygulandi"

Sinav süreçlerinin titizlikle uygulandigini belirten ÖSYM Baskani Ersoy, "Sinavlarin hazirlandigi ortamlarda görev alan tüm personel, hazirlik süresinin basinda girdikleri kapali ortamlarda sinavlarin bitimine kadar görev yapti. 2023 yili sinavlarinin kapali dönemlerinde 406 kisi toplam 370 gün görev yapti. Sinav evraklarinin bölgelere, ilçelere kadar gönderilmesi, sinav bitisinde evraklarin merkeze ulastirilmasi islemlerinde yaklasik 2 bin sehirler arasi, 17 bin sehir içi nakliye araci kullanildi. Sinavlar için 30 binden fazla bina, 20 bin üzeri yedek salon ve yaklasik 600 bin salon, 11 milyondan fazla kitapçik ve kirtasiye seti, yaklasik bin adet jammer ve 35 bin dedektör kullanildi. Sinav süreçleri yaklasik 350 bin kamera çekimiyle takip edildi. En ufak aksaklik yasanmamasi için tüm asamalar özveriyle gerçeklestirildi" ifadelerini kullandi.

"1 milyon 530 bin 663 kisi görev yapti"

ÖSYM Baskani Ersoy, sinavlarda görev alan kisi bilgisi hakkinda sunlari söyledi:

"Yil boyunca uygulanan sinavlarda 8 bin 313 cezaevi görevlisi ve ögretmeni, 143 bin 284 emniyet görevlisi, 4 bin 298 nüfus müdürlügü görevlisi, 32 bin 141 bina sinav sorumlusu, 34 bin 431 bina yöneticisi, 569 bin 705 salon baskani, 425 bin 176 gözetmen yer aldi. Diger görevler ile toplam 1 milyon 530 bin 663 kisi 2023 yilinda sinavlarda görev yapti."

3 milyon 527 bin adayin basvurdugu YKS basariyla tamamlandi

KKTC Lefkosa dahil toplam 228 sinav merkezinde gerçeklestirilen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) hakkinda bilgi veren Ersoy, "3 milyon 527 bin adayin basvurdugu ulusal çapta büyük bir sinav basariyla tamamlandi. Ilgili tüm kurumlarla koordineli sekilde çalisildi. YKS’nin üç oturumunda uygulanan testlerdeki toplam 691 sorudan iptal edilen soru olmadi. 21 bin 16 bina sinav sorumlusu, 365 bin 769 salon baskani, 237 bin 115 gözetmen, bin 456 nüfus müdürlügü görevlisi, 77 bin 78 emniyet görevlisi ve diger görevlerle 902 bin 95 görevli görev aldi, sinav organizasyonunda 534 sehirler arasi nakil araci, 8 bin 882 sehir içi nakliye araci kullanildi. Tüm süreçler 91 bin 963 kamerayla izlendi. 2023-YKS, 22 sinav merkezinde ilk kez uygulandi. Deprem bölgesindeki adaylardan sinav ücreti alinmadi. Böylece YKS’de 1 milyon 27 bin 209 bin kisi basvuru ücretinden muaf tutuldu" dedi.



KPSS süreci

Ersoy, Kamu Personel Seçme Sinavi (KPSS) sinavi hakkinda ise su bilgileri verdi:

"KPSS Lisans Sinavi Genel Yetenek-Genel Kültür ve Egitim Bilimleri oturumlari 23 Temmuz’da düzenlendi.

Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna 790 bin 317, Egitim Bilimleri oturumuna 480 bin 543 aday katildi.

Alan Bilgisi oturumlari 29-30 Temmuz’da 100 bin 265 adayin katilimiyla gerçeklestirildi.

KPSS süreci Ögretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin yapilmasiyla son buldu. ÖABT’ye 428 bin 360 aday katildi.

Tüm oturumlar baz alindiginda 1 milyon 799 bin 485 aday 2023 yili KPSS oturumlarina katildi.

Birey bazli düsünüldügünde 792 bin 229 aday KPSS oturumuna katildi.

Bu süreçte 29 test, bin 835 soru kullanildi. 2023-KPSS oturumlarina 400 binin üzerinde deprem bölgesinden basvuru geldi ve bu adaylar sinav ücretinden muaf tutuldu."

Elektronik sinavlar

Elektronik sinavlar hakkinda Ersoy, "Adana, Ankara, Istanbul ve Izmir e-sinav merkezlerinde Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransizca, Italyanca, Ingilizce, Ispanyolca, Rusça ve Yunanca dillerinden elektronik sinav yapilmaktadir. Ayni anda yaklasik 6 bin aday e-sinav merkezlerinde sinava alinabilmekte ve sinav sonuçlari ayni gün açiklanmaktadir. Adaylar tam güvenlikli e-sinav merkezlerine biyometrik yöntemlerle kendilerine özel kabinlerde alinmaktadir. 2023 yilinda 12 e-YDS, 3 e-YÖKDIL, EUS ve STS Eczacilik ile toplam 17 sinav elektronik ortamda uygulandi. Bu sinavlara 60 bine yakin aday katildi.

Ayrica Dört Becerili Ingilizce Sinavi’nin (e-TEP) pilot uygulamalari elektronik ortamda düzenlendi.

Teknolojik gelismelerin sinav uygulamalarina entegre edilmesi, e-sinav merkezlerinin sayisinin artirilmasi hedeflenmektedir. Sinav uygulama sayilarinin ve çesitliligin artirilmasi ve tam güvenlikli e-Sinav Merkezlerinin her bölgede en az bir olmak üzere bölgesel olarak artirilmasi için Baskanligimizca çalismalar sürdürülmektedir" açiklamalarinda bulundu.

EUS ve STS Eczacilik ilk kez elektronik ortamda uygulandi

ÖSYM Baskani Ersoy, Eczacilikta Uzmanlik Egitimi Giris Sinavi (EUS) ve Eczacilik Alaninda Yurt Disi Yüksekögretim Diploma Denkligi Için Seviye Tespit Sinavi’nin (STS Eczacilik) bu yil ilk kez elektronik ortamda uygulandigini hatirlatarak, "Daha önce kâgit tabanli olarak yapilan sinavlar yabanci dil sinavlarinin disinda uygulanan ilk elektronik sinav oldu. Baskanlik olarak dijital dönüsümü saglamak ve bunu sürdürülebilir kilmak için e-sinavlara yenilerini eklemeyi ve mevcut kabiliyetimizi artirmayi hedeflemekteyiz" dedi.



"2023 yilinda TR-YÖS ilk kez düzenlendi"

13 yil aradan sonra Türkiye Yurt Disindan Ögrenci Kabul Sinavi’ni iki kez düzenlediklerini belirten Ersoy, "TR-YÖS/1 yurt disinda KKTC Lefkosa, Tunus, Suudi Arabistan, Kazakistan, Kirgizistan, Almanya, Azerbaycan, Özbekistan ve Afganistan’da, TR-YÖS/2, KKTC Lefkosa, Tunus, Suudi Arabistan, Kirgizistan, Almanya, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Katar, Kuveyt, Moritanya ve Rusya’da uygulandi. 29 bin 549 adayin basvurdugu sinavlar Türkçe, Almanca, Ingilizce, Fransizca, Rusça, Arapça dillerinde, yapildi. Türkiye’deki yüksekögretim kurumlarinda ögrenim görmek isteyen yabanci ögrencilerin katildigi TR-YÖS ile yurt disindan ögrenci kabulünde standartlasmayi kalici hale getirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandi.

"1,5 milyondan fazla aday ücretsiz sinav uygulamasindan yararlandi"

ÖSYM Baskani Ersoy, 6 Subat’ta meydana gelen depremler sonrasi afet bölgesindeki sinavlara iliskin su bilgileri paylasti:

"Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS), Kamu Personeli Seçme Sinavi’na (KPSS) ve Dikey Geçis Sinavi’na (DGS) basvuru yapan adaylar ile çesitli sinavlarda sehit esi, sehit çocugu, gazi, gazi esi ile gazi çocuklarindan 1 milyon 614 bin 280 adaya ücretsiz sinav basvurusu ile sinav tercihi ve yerlestirme hizmeti verilmistir. Afet bölgesinde dönemsel olarak gerçeklestirilen ücretsiz sinav uygulamasi sehit esi, sehit çocugu, gazi, gazi esi ve gazi çocuklarina yönelik sürekli olarak devam etmektedir."

"Engelli adaylarin taleplerini karsiliyoruz"

Engellerinden bagimsiz olarak her adayin barindirdigi bilgi ve becerilerin ölçülebilmesini önemli bir amaç olarak kabul ettiklerini belirten Ersoy, "Adil sinav uygulamalarinin gerçeklestirilmesini sagliyoruz. Adaylarimizin engel durumlarina göre nasil bir destege ihtiyaç duyduklarini ve sinav sirasinda bu destegin hangi araçlarla saglanacagi belirliyoruz. Tekli/çoklu salon atamasi, özel araç gereç ve ek süre uygulamasi, büyük punto (14,16,18) soru kitapçigi, çift soru kitapçigi, ekran okuyucu ve ekran büyüteci ve okuyucu- isaretleyici yardimi imkanlari sagliyoruz. Engeli, saglik sorunu ve özel durumu bulunan adaylara gerektiginde bulunduklari yerde hizmet veriyoruz. Türkiye’nin her yerine, sinavlarin engelliler için belirlenen kurallara uygun olarak yürütülüp yürütülmedigini kontrol etmek için merkezden ÖSYM engelli temsilcileri gönderiyoruz. 2023’te baskanligimiz tarafindan yapilan sinavlara 33 bin 766 saglik sorunu veya özel durumu bulunan aday basvurmustur" ifadelerini kullandi.

2023 yili yenilikleri

2023 yilinda ÖSYM Baskanliginin hedeflerinin daha ilerisine ulastigini kaydeden Ersoy, "Hizmet içi egitimler düzenli hale getirilerek 47 egitim gerçeklestirildi.

ÖSYM Akademi kurulusu için gerekli çalismalar tamamlanma asamasina geldi. Dijital dönüsümü sürekli kilacak faaliyetlere agirlik verildi.

Yasanabilir bir dünyaya sahip olmak ve çevre koruma bilincini gelistirmek amaciyla kurumumuzda gerekli çalismalara baslanarak Temel Seviye Sifir Atik Belgesi alindi. 27001 Bilgi Güvenligi Yönetim Sistemi bütün daireleri kapsadi. Il Özel Idareleri, Belediye ve Bagli Kuruluslari ile Bunlarin Üyesi Oldugu Mahalli Idare Birlikleri Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Degisikligi Sinavi (GYS) ilk kez yapildi" dedi.



"ÖSYM’yi 50. yilinda daha yukariya tasiyacagiz"

Ersoy, ÖSYM Baskanliginin 2023 yilinda hedeflerinin daha ilerisine ulastigini belirterek, sunlari kaydetti:

"ÖSYM Akademi kurulusu için gerekli çalismalar tamamlanma asamasina geldi. Cumhuriyetimizin 100. yilinda ’Türkiye Yüzyili’ bilinciyle çikilan yolda ÖSYM olarak bizler de üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirecegiz. ÖSYM’yi 50. yilinda geçmisten aldigimiz mirasla daha yukariya tasiyacagiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile