Bir zamanlar Türkiye’nin en lezzetli çekirdeksiz üzümlerinin yetiştiği İzmir’in Buca ilçesi, eski günlerine yeniden kavuşuyor. Kentleşme ile birlikte kaybolan değeri korumak üzere harekete geçen Buca Belediyesi, kentte önemli bir proje hazırladı. Kaynaklar’da yaklaşık 13 dönümlük alana projelendirilen Buca Belediyesi Üzüm Bağı için ilk fidanlar ise çok sayıda vatandaşın katılımıyla düzenlenen törenle dikildi. Bağın bin 500 metrekarelik bölümünde, Ege Bölgesi’nde yetişen Mevlana Karası, Pembe Gemre, Osmanca ve Kozak Siyahı, 8 bin 500 metrekarelik bölümüne de Buca Razakisi ve Sultaniye cinsi üzümler yetiştirileceği öğrenildi. Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek olan bağda yetişen üzümlerin, sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak değerlendirileceği belirtilirken, ürünlerin ayrıca pekmez, pestil, köfter, sucuk ve ezme olarak da kullanılabileceği ifade edildi.
“BİR JENERASYONA YATIRIM YAPIYORUZ”
2 bin 270 metrekaresi bağ evi, bağ müzesi ve otopark, 10 bin metrekaresi ise fidanlık olarak kullanılacak olan Buca Belediyesi Üzüm Bağı’nın açılış töreninde konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Buca’ya ait olan üzümün genlerini korumak ve üretimi arttırmak ilk amacımız. Bu geni korurken bir jenerasyona da yatırım yapmış oluyoruz. Buca’nın böyle bereketli toprakları varken, buralarla ilişkiler kopuk bir dönemdeyken belediye olarak asli görevlerimiz dışında tarımı özendirici projeler yapıyoruz. Bugün bu bağ sadece 33 kişinin üzümle uğraştığı bölgemizde sayıyı da arttıracak. Üçüncü yılın sonunda bu projeyi büyük bir bağ bozumu şenliğiyle taçlandıracağız” dedi.
Buca'nın Üzümleri Yeniden Hayat Buluyor
Buca’nın kaybolan değerlerini yeniden vatandaşlarla buluşturmak üzere harekete geçen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, oluşturulacak üzüm bağının ilk fidanlarını kendi elleriyle dikti.