Budak, Kazaklara Turizmi Anlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası'nın daveti üzerine Kazakistan'ı ziyaret etti.

ATSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Astana, Çimkent ve Türkistan şehirlerinde temaslarda bulunan Budak, Türkistan'da Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Bölgesel Kalkınma, Ekonomi, Sağlık, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları ile bazı oda başkanları ve turizm operatörlerinin bulunduğu "Kazakistan'da Turizmde Kalkınma" konulu toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kazakistan'ın turizm konusunda sahip olduğu potansiyeli yeterince değerlendiremediği, bunu artırmak için Türkiye ile işbirliğinin önemli olduğunu belirtti.

Türkistan'ın manevi başkent ve dini turizm merkezi olduğunu kaydeden Masimov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de Türkistan'a ayrı bir önem verdiğini ifade etti.

Budak ise özellikle Güney Kazakistan'ın büyüleyici bir doğası bulunduğunu belirterek, Türkiye olarak her zaman kardeş ve dost Kazakistan'ın yanında olduklarını bildirdi.
Turizm kapasitesi ve gelirlerini geliştirmek için öncelikle projelerin ortaya konulması gerektiğini ifade eden Budak, küresel ekonomide iş adamları arasında güçlü bağlantılar kurmak ve bunun için de hem şehirler hem de Odalar arasında kardeşlik bağlarını güçlendirmek zorunda olduklarını kaydetti.

- Turizm sektöründe işbirliği
Kazakistan ile turizm sektörüne yönelik çok sayıda alanda işbirliğine gidilebileceğini kaydeden Budak, şöyle devam etti:
"Enerjiden taşımacılığa, güvenlikten tarıma kadar Kazak dostlarımızla birçok alanda işbirliğimiz mevcut. Bu işbirliklerinde kültürel alışverişin en yoğun gerçekleştiği sektör olan turizmi de öne çıkarmak istiyoruz. Her yıl çok sayıda Kazak dostumuzu Türkiye'de misafir ediyoruz. Kazakistan da olağanüstü doğasıyla ekoturizm konusunda potansiyele sahip adeta cennet gibi destinasyonlar barındırıyor. Bu potansiyel doğru kullanılmalı. Turizm, vatandaşlarımızı birbirlerine daha da yaklaştıracak bir köprü vazifesi üstlenerek bizlere ekonomik kazanç olarak geri dönecektir."
Turizm sektöründe planlamanın önemine değinen Budak, "Türkiye'nin tamamı 1980'lerde Yunanistan'ın Rodos Adası kadar yatak kapasitesine sahipken bugün yalnızca Antalya, İspanya'nın tamamından fazla 5 yıldızlı otele sahiptir" ifadesini kullandı.
Toplantının sonunda Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile özel bir görüşme de gerçekleştiren Budak, TOBB ile Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası arasındaki İşbirliği Anlaşmasını, Başbakanın huzurunda TOBB adına imzaladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile