Budak'tan Mart Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Mart ayı enflasyonunda tüketici fiyatlarında beklentilere uygun düşüş görülürken, üretici fiyatlarının beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiğini ve çekirdek enflasyonun yıllık olarak yüzde 5'in üzerine çıktığını belirtti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Mart ayı enflasyonunda tüketici fiyatlarında beklentilere uygun düşüş görülürken, üretici fiyatlarının beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiğini ve çekirdek enflasyonun yıllık olarak yüzde 5'in üzerine çıktığını belirtti.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2010 Mart ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,58, ÜFE'de yüzde 1,94 oranında artış gösterdiğini, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 9,56 üretici fiyatlarında yüzde 8.58 olduğunu kaydetti. Budak açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:
"TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle en yüksek, aylık artış yüzde 3,14 ile haberleşmede olurken, üç aylık yüzde 26,60 ve yıllık artışta yüzde 43,03 ile alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda görülmüştür. ÜFE'de ise en yüksek aylık artış tarım faaliyet kolunda yüzde 7,60 ile balıkçılık, sanayi faaliyet kolunda yüzde 9,73 ile ana metaller grubunda olmuştur. En yüksek yıllık artış yüzde 67,86 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 45,34 ile balıkçılık ve 43,61 ile kok, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar grubundadır."
Bölgedeki TÜFE oranının aylık yüzde 0,71, üç aylık yüzde 3,38 ve yıllık bazda yüzde 9,06 olarak gerçekleştiğini bildiren ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak, açıklamasında ayrıca ana harcama gruplarına göre en yüksek aylık artışın yüzde 5,69 ile giyim ve ayakkabı, %2, haberleşmeda görüldüğünü bildirdi.Budak açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Harcama grubundaki en yüksek yıllık artış ise sırasıyla alkollü içecekler-tütün (yüzde 40,72), ulaştırma (yüzde 13,80), gıda -alkolsüz içecekler (yüzde 10,35), lokanta-oteller(yüzde 9,83) olmuştur. Batı Akdeniz Bölgesi aylık enflasyonda Türkiye ortalamasının üzerinde, üç aylık ve yıllık enflasyonda altında kalmıştır. 26 Bölge enflasyon bakımından aylık bazda ilk beşte yer alırken, üç aylık bazda sondan ikinci ve yıllık bazda yedinci en düşük il durumundadır. Enflasyon cephesinde asıl sorun uluslararası alanda gıda, petrol ve metal fiyatlarındaki artış eğilimidir. Halen küresel düzeyde et ürünleri gibi temel gıda dışında, pamuk, demir gibi temel girdilerde de ciddi fiyat artışları görülmektedir. Bu maliyet baskısının önümüzdeki aylarda iç piyasada daha fazla hissedilmesi mümkündür. Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini kontrol edilebilmesi bu bakımdan önemini artıran bir konu olmuştur. Ancak, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını erken yükseltmesi gibi bir piyasa baskısı yanlış olacaktır. Bu aşamada asıl sorunu gıda enflasyonunun etkilediği dar gelirli kesimin ve temel girdi fiyatlarının etkilediği başta turizm olmak üzere ihracatçı sektörlerin yaşadığı da gözden kaçırılmamalıdır. Yüzde 9'a yaklaşan ÜFE ihracat üzerinde kur baskısını artırmaktadır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile