Buğday Destek Primini Alamayan Çifçtiler Dertli

Buğday Destek Primini Alamayan Çifçtiler Dertli

Yozgat'ta sahte müstahsil makbuzu kullandığı gerekçesiyle sattıkları buğdayın destek primlerini alamayan çiftçiler, sattıkları ürüne karşılık aldıkları müstahsil makbuzunun sahte olmasından dolayı kendilerinin değil, makbuzu verenlerin cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Yozgat'ın Lök Köyünden Namık Gedik Doğdu, kendilerine sahte müstahsil makbuzu veren şahısların kamyonlarla köylere gelip harman harman gezerek çiftçinin ürünlerini aldıklarını ve karşılığında müstahsil makbuzu verdiklerini belirterek, 'Tüccarlar köye gelip harmanımızdan buğday satın almak istedi, bizde ofise veya tüccara götürüp yol parası vermemek için ayağımıza gelen vatandaşlara buğdayımızı sattık karşılığında da müstahsil makbuzumuzu aldık. Hatta aldığımız müstahsil makbuzunun geçerli olması için ticaret borsasından da onaylatıp getirdi. Burada tüccar sahte makbuz verdiyse suç bizim mi? Bunu maliyenin ticaret borsalarının ziraat odalarının kontrol etmesi gerekir. Ayrıca biz başka başka tüccarlara ürün sattık, sahte olmayan faturalarda sahte gibi muamele edildi ve mağdur edildik ' dedi.

Alacakları buğday primine güvenerek borçlandıklarını ifade eden Doğdu, 'Borçlarımızı ödeyemediğimiz gibi elektrik ve telefon faturalarımızı dahi ödeyemiyoruz. Yozgat merkezden yaklaşık bin çiftçi bu şekilde mağdur edildi ' diye konuşu.Ergül Karakurt isimli çiftçi ise 130 ton buğday sattığını ve karşılığında müstahsil makbuzu aldığını belirterek, 'Yapılan kontrollerde 12 ton buğdayın makbuzu sahte çıkmış. Diğer makbuzlarımın karşılığını da alamadım. Etkinlerimize gübre atma zamanı geliyor, gübre atamayacağız. Çiftçiler olarak mağdur edildik, devletimizden, yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz ' dedi.Cafer Delibaşı isimli çiftçi ise, köye gelen tüccara buğday sattıklarını belirterek, 'gelen bu kişilerin alınlarında üç kağıtçı, sahtekar yazmıyor. Geldi buğdayımıza baktı pazarlık yaptık çiniklerle tenekelerle ölçüp sattık. Bize verdikleri makbuzlar sahteymiş, biz nereden bilelim makbuzun sahte olduğunu. Tarım il müdürlüğündeki memurlarda makbuzlarımızı kontrol ederek aldı. Burada suç bizim mi? Bu sahte makbuzlar sebebiyle normal olarak TMO'ya verdiğimiz, dürüst tüccarlara verdiğimiz buğdayların primini de alamıyoruz. Hükümetimizden, tarım bakanımızdan bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Şuanda gübre atma zamanı geldi, primlerimizi alamadığımız için gübrede atamayacağız ' şeklinde konuştu.Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, sahte müstahsil makbuzu sebebiyle yaklaşık bin çiftçinin mağdur olduğunu belirterek, 'Çiftçilerimiz, bin ton buğday alıp da 3 bin ton gösteren tüccarların kurbanı olmuştur. Örneğin, çiftçimizin 100 ton kotası varsa bunun 70 tonunu ofise veya dürüst çalışan tüccara satmış 30 tonu da harmanında ayağına gelen tüccara vermiş. Köyde alınan sahte müstahsil makbuzu sebebiyle çiftçimiz mağdur olmuştur. Bir seferliğine sahte faturalar ayıklanarak, ofise veya düzgün satış yapılan buğdayların primlerinin ödenerek çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekir diye düşünüyorum ' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile