Türkiye'de yılda üretilen yaklaşık 22 milyon ton buğdayın 1,2 milyon tonunun hasat edildiği Çukurova'da, ekim alanları zamanla daralmaya başlayan hububat ürünleri, son yıllarda çiftçiyi sevindirmiyor.
Bu yıl kurak geçen dönemde, önceki yıllara göre yaklaşık dörtte bir daha az rekolte beklenen buğdayın aksine, 1980'den sonra sonra bölgede "ana ürün" olma özelliği kazanan mısırda rekoltenin artacağı tahmin ediliyor.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine, buğday üretiminde önemli kayıp yaşanan Adana'da, son 30 yılın en düşük rekoltesini beklediklerini söyledi.
Hububat eken üreticinin kuraklıktan olumsuz etkilediğini anlatan Girmen, şunları kaydetti:
"Mısırın ülkemizdeki toplam üretimin yaklaşık yarısı, Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. Mısırdaki verim, Türkiye ve dünyada alınan ortalama veriminin üzerinde. Çukurova çiftçisi, Türkiye'de üretilen mısırın yaklaşık dörtte birini karşılıyor. Çiftçimizin, 1980'den sonra pamuğun yerine ekmeye başladığı mısırda bu yıl için olumsuzluk gözükmüyor."
Girmen, Türkiye'nin kendine yetecek kadar mısır ürettiğini de sözlerine ekledi.
Buğdayda Üzülen Çiftçi, Mısırda Gülecek
Türkiye'nin önde gelen hububat üretim merkezlerinden Çukurova'da hasadına başlanan ve yüzde 25-30 civarında rekolte kaybı beklenen buğdayda umduğunu bulamayan çiftçi, mısırdan yüksek verim bekliyor.



















