Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen konferansa, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’un yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Maxim, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek hem Bolu’nun hem de üniversite yerleşkesinin doğasına ve sakinliğine hayran kaldığını söyledi.
Konuşmasında, 1912-1913 Balkan Savaşları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Maxim, Romanya’nın 2’inci Balkan Savaşı’nda oynadığı rolün önemli olduğunu ifade etti.
Maxim, Balkan ülkeleri arasındaki problemlerin büyük devletlere rağmen Londra Barış Konferansı’nda çözüldüğünü anlatarak, Bulgaristan hariç Balkan ülkelerinin sınırlarının 1913 Bükreş Konferansı’nda çözüldüğünü kaydetti.
Günümüzdeki Türk-Romen ilişkilerine de değinen Prof. Dr. Maxim, "İki ülke arasındaki ilişkiler Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk yıllarına dayanıyor. Atatürk döneminde ilişkilerin gelişiyor. Türkiye Romanya’yı NATO’ya girerken; Romanya’da Türkiye’yi AB’ye giriş sürecinde destekliyor. Bu ilişkiler sosyal anlamda da desteklenmeli. Eğitim kurumları ve kültür müesseseleriyle perçinlenmeli. Türkiye geleceği çok parlak bir ülke. Ekonomik hacmi giderek artıyor ve bu açıdan daha da iyi olacak.” diye konuştu.
Konferansın sonunda, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gençer ile Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kayapınar, Prof. Dr. Mihail Maxim’e teşekkür plaketi ve hediye takdiminde bulundu.
Bükreş Üniversitesi'nden Prof Maxim, Abant Üniversitesi'nde Konuştu
Bükreş Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mihail Maxim, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tarih Topluluğu’nca Balkan Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen 'Balkan Savaşları ve Romanya' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.