Bulanik Görme Sikayetinizin Sebebi 'Seker' Olabilir

Bulanik Görme Sikayetinizin Sebebi 'Seker' Olabilir

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Adnan Ipçioglu, kan sekerinde yasanan ani yükselis ve düsüslerin gözün görmeyi saglayan sinir tabakasi retinadaki damarlarin etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastaligina sebep oldugunu söyledi.

Kan sekerinde yasanan ani yükselis ve düsüsler, gözün görmeyi saglayan sinir tabakasi olan retinadaki damarlarin etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastaligina sebep olabiliyor. Medicana Bursa Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Adnan Ipçioglu, özellikle 10 yildan fazla diyabet hastasi olan kisilerde diyabetik retinopati görülme sikliginin arttigini belirterek, "Diyabeti olan bütün hastalar için bu göz hastaligi riski bulunuyor. Diyabeti olan herkesin en azindan yilda bir kere kapsamli göz muayenesi yaptirmasinda fayda var. Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastasi ise bu kiside diyabetik retinopati gelisme riski o kadar fazlalasiyor" seklinde konustu.



"Diyabetliler 3 ayda bir göz muayenesi olmali"

Uzman Op. Dr. Adnan Ipçioglu, diyabet teshisinin hemen ardindan hastanin göz muayenesi olmasi gerektigini ve 1 yillik araliklarla diyabet kontrollerinin bir parçasi olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyardi. Ipçioglu, "Bilhassa göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen degisikliklerin erken safhada tespit edilmesini saglar ve hastaya basarili sekilde tedavi olma imkâni sunar. Diyabet teshisi sonrasi 1 yillik araliklarla 5 yili geçen diyabet hastalarinin 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olmasi gerekmektedir. Muayene sikligi göz doktoru tarafindan gerektigi sekilde belirlenir" dedi.



"Ciddi görme kayiplarini önler"

Diyabetik retinopatiyi tedavi eden etkisi ispatlanmis tek yöntemin “lazer fotokoagülasyon” oldugunu ifade eden Op. Dr. Ipçioglu su bilgileri verdi:

"Tedavideki esas maksat yeterince beslenemeyen periferdeki retina dokusundan kaynaklanan uyarilari bastirmak, böylece yeni kanayacak damarlarin ve kanamalarin olusmasini engellemek ve hastanin görme seviyesini korumaktir. Bu tedavi, uygun zamanda ve uygun sekilde uygulandigi takdirde seker hastaligina bagli ciddi görme kayiplarini önlemenin tek yoludur. Retinopati belirtilerinin erken dönemde tespit edilmesi, tedavi basarisinin anahtaridir. Diyabet hastaliginin erken döneminde bulanik görme sikâyeti ile sikça karsilasiliyor. Bunun sebebi retinopati degil, o sirada kan glikoz seviyesindeki yükseklikten kaynaklanabilir. Kan glikoz seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir, kontrol saglandiginda görme bulanikligi ortadan kalkar. Bu geçici bulaniklik döneminde, gözlük degisimi yapilmasi ise uygun bir yöntem degildir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile