Herkes Bursa’dan bunu bekliyor. ‘Made in Turkey’ imzalı yeni ürünler piyasaya sürülürse, bunun Bursa’ya yakışacağını düşünüyorum” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 19. BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödül törenine katıldı.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney’in açıklamasının ardından söz alan Bülent Arınç, “Bugün Türkiye’nin geldiği nokta ekonomide büyüme noktasıdır. Makro ekonomi göstergesinde olumlu rakamlar ortada. Son aylarda milyar dolar ve eurolara varan yatırımların Türkiye'de olması fevkalade önemlidir. Büyüme hızında düşme ve yavaşlama var. Yüzde 2,2’lik göstergeyi ortaya koyuyor. Euro Bölgesi’nin ve AB’de hala eksilerde seyreden artıların üzerine çıkamayan büyüme hızı var. İstikrarlı olarak bunların yüzde 5’e çıkması mümkün olursa, Türkiye büyümede en iyi rakamları yakalamış olacak. 2008 krizinden sonra sarsıntıyı üzerinden atamayan Avrupa, Portekiz, İspanya gibi ülkelerdeki sıkıntıları dikkate alırsak en azından Yunanistan’ı ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin işsizlik rakamlarını görürsek, Türkiye’nin bulunduğu noktanın ne kadar başarılı olduğunu, krizden en az zararla çıktığını görebiliriz. Krizden fırsat çıkarma konusunda başarılı olduğunu gösteriyor. Şüphesiz katma değerli, yatırımlar yapmak suretiyle cari açığı azaltacak sektörlere gitmekte fayda var. Kar marjları ve oranları düşüyor denebilir. Bunlar ekonomin kendi içindeki gel-gitlerdir. Geçmişteki yüksek karlı işlerin biraz değerini kaybediyor olması doğaldır” diye konuştu
“YAKINI GÖRME SIKINTIMIZ YOK, UZAĞI GÖRMEK ÖNEMLİ”
Türkiye’nin yakını görme konusunda sıkıntısının olmadığını kaydeden Arınç, şöyle devam etti:
“Mesele uzağı görme noktasındaydı. Rahmetli Sabancı’nın sözlerini hatırlıyoruz. ‘Pencereyi açtığında ancak sokağı görebiliyorum’ diyordu. 30-40 yıl sonrasını gören ve büyük cesaretle yatırıma devam eden iş adamları var. Siyasi istikrar ve toplumsal barışta sağlanan gelişmeler, ekonomik istikrara yansıtmalıyız. Ekonominin gidişatını çok iyi takip etmek ve destek vermeliyiz. Hükümetlere düşen bu konularda sanayinin önünü açmak ve mevzuatı düzenlemek, yol gösterici olmaktır. Bunları da fazlasıyla yaptığımızı, yapmaya çalıştığımızı görebiliriz.”
"ABD'NİN DE TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR"
ABD’ye yapılan ziyaret hakkında hatırlatmalarda bulunan Arınç, “Ben de heyetteydim. ABD ile AB arasındaki serbestlik ticaret anlaşması konusunda görüşmeler yaptık. Türkiye ile serbest ticareti anlaşması konusunda fikir beraberliğine varıldı. Obama ile yaptığımız görüşmelerde ve daha sonra devam eden toplantılarda mevcut kapasitenin daha üst düzeyinde çalışma yapacağımızı gördük. 20 milyar dolarlık ticaret hacmimizi daha ileriye götürebiliriz. Buna Türkiye’nin olduğu kadar ABD’nin de ihtiyacı var. Bizim doğrudan ABD ile yaptığımız çalışmaların bir an önce başlayacağını söyleyebilirim. Bu daha iyi sonuçlar verecek” dedi.
“İstikrarlı ekonomi ve istikrarlı siyasetle yakından ilgilidir” diyerek sözlerine devam eden Arınç, “Son günlerde 3. köprü ve uluslararası havaalanı ve nükleer santraller gibi yatırımların hacmi 100 milyar doların üzerinde. Bunları kamu bütçelerine fazla zarar veremeden başka yöntemlerde de ihale edilebiliyor” şeklinde konuştu.
“YERLİ OTOMOBİLDE BURSA ÇEKİNGEN DAVRANDI”
Bursa’nın yerli otomobilde üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Arınç, “Bursa için biçilen rol yerli otomobil yapımı ise bu konuda çekingen davrandığımızın haklı gerekçelerini ortaya koymalıyız. Herkes Bursa’dan bunu bekliyor. Herkes Bursa derken, bu konuda adım atamadık. Arkadaşlarımızın bu konudaki çalışmalarını biliyoruz. Bu yüksek kar marjları ile ilgili değil. Bursa’ya düşen önemli görevler var. ‘Made in Turkey’ imzalı yeni ürünler piyasaya sürülürse, bunun Bursa’ya yakışacağını düşünüyorum. El birliğiyle hareket edilirse, bu hedeflere bizler rahat ulaşırız” ifadelerini kullandı.
Törende başarılı sanayicilere ödülleri verildi.
BUSİAD Doğan Ersöz İşadamı 2012 ödülünün sahibi Faik Çelik oldu. Çelik’e ödülünü Bülent Arınç takdim etti.
Bülent Arınç'tan 'made İn Turkey' Vurgusu
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bursa’nın yerli otomobil konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, "Bursa için biçilen rol, yerli otomobil yapımı ise bu konuda çekingen davrandığımızın haklı gerekçelerini ortaya koymalıyız.