Bulgar Kültür Bakanı Edirne’de İşkembe Çorbası İçti

Bulgar Kültür Bakanı Edirne’de İşkembe Çorbası İçti

İkili anlaşmalar imzalamak ve görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Bulgaristan’ın Türk kökenli Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, Edirne’de işkembe çorbası içti.

Bulgar Bakan Raşidov, Bulgarların patentini almaya çalıştığı işkembe çorbası için, “Bizde insanız, Türk işkembe çorbasını seviyoruz” dedi.

Bulgar Bakan İşkembe çorbasının yanı sıra Edirne Tava ciğeri de yedi. Bulgaristan Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, “Edirne her zaman bizim için bir duraktır. Edirne’nin kültürünüzü seviyoruz. Bizde insanız, bizde Türk işkembe çorbasını seviyoruz. Aynı zamanda gezip tarihi yerleri göreceğiz hem de yemek yiyeceğiz. Bizde insanız” dedi.

Bulgaristan medyası Ocak ayında yayınladığı makalelerde işkembe çorbasına Bulgaristan patenti alınmasını istemişti. Bulgar medyasında çıkan haberlerde, “Bulgar peynirini Yunanlılara kaptırdık, Türklerden önce boza, sucuk ve işkembe çorbasını AB’ye tescil ettirelim” çağrısında bulunmuştu. Haber üzerine sivil toplum örgütleri işkembe çorbasının da aralarında bulunduğu ve Türkiye’ye özgü yiyecekler için patent girişimlerine başlamıştı.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki kültürel ilişkilerin çok aktif durumda olduğunu belirten Bulgaristan’ın Türk kökenli Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, “Bulgaristan ve Türkiye arasında işbirliği için görüşmeler sürüyor. Bazı anlaşmalar imzalayacağız. Bulgar ve Türk kültür anıtları için 2 ay önce bir kültür anlaşması imzaladık. Şimdi iki ülke arasında bir anlaşma yapacağız. Çok kısa sürede bir zamanda Türk Kültür Bakanı, Bulgaristan’a resmi ziyarete gelecek. Kültür anıtlarının korunması ve Türkiye ile Bulgaristan’da kültür merkezi açılması için resmi olarak 2 anlaşma daha imzalayacağız. Türk film ekipleri Bulgaristan’da 178 seri çekim yapacaklar. Şu anda çekimlere başladılar. Biz de Bulgar heyet ve yapımcılarla birlikte Edirne’ye geldik” şeklinde konuştu.

Bulgar Kültür Bakanı Vecdi Raşidov ile beraberindeki 10 kişilik heyetin yemek yediği lokantanın sahibi Mehmet Ali İpek, Bakan ve heyetini lokantada ağırladıklarını ifade ederek, “Bulgaristan’ın kültür bakanı misafirimiz oldu. Kendisine işkembe çorbası ve meşhur tava ciğerinden verdik. Çok beğendiğini ve daha sonra daha kalabalık bir şekilde yeniden geleceğini söyledi.

Özellikle işkembe çorbası istedi. Bulgaristan’ın işkembe çorbasının patentini alabilmek için girişimlerde bulunduğunu biliyorum. Kültür Bakanına soracaktım ama biz de misafir olduğunu için sormadım” dedi.

Bulgaristan’ın Kültür Bakanı Vecdi Raşidov ve beraberindeki heyet, Edirne gezisinin ardından karayoluyla İstanbul’a geçti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile