Bulgaristan'da Elektrik Zamlari Protesto Edildi

Elektrik fiyatlarinin günbegün arttigi Bulgaristan’da zamlar, sendikalar ve isverenleri ortak protestoda birlestirdi.

Baskent Sofya’da Bakanlar Kurulu binasi önündeki meydanda düzenlenen protestoda, göstericiler devletin elektrige zamlari telafi etmesi talebinde bulundu.

Konusmacilar, elektrigin fiyatinin üreticiden tüketiciye ulasana dek 8 kat arttigina isaret ederek, hükümeti spekülatif artislari önlemek için müdahaleye çagirdi.

AA muhabirine konusan göstericilerden Milena Taneva, 360 kisiye istihdam saglayan 44 magaza islettigini, elektrige gelen zamlardan büyük zarar gördügünü belirterek, "Kazanci unuttuk, kirayi çikartmaya çalisiyoruz. Özellikle son 4 ayda fiyatlar korkunç bir sekilde artti. Yetkililerle görüsüyoruz, ancak sonuç alamiyoruz. Kimse derdimize çare aramiyor. Bence bu protestoya katilmayan isletme sahipleri ve isverenler kendi elektrik faturalarini ödemiyor.” diye konustu.

Elektrik zamlarinin üretimin bedelini artirdigini belirten Fikula Radeva da sunlari söyledi:

“Elbette ki bu konu beni yakindan ilgilendirir. Ekmek, süt, ulasim masraflari bizleri nasil ilgilendiriyorsa, elektrik de öyle. Ben kabuk içinde yasamiyorum, toplumun bir parçasiyim. Eger elektrik fiyatlari isverenimin ödeyebilecegi düzeyde olursa, faydasi bana da dokunur.”

Bulgaristan’in kuzeyinde Plevne kentinde bir hafif sanayi isletmesinde çalisan Zdravka Stoyanova da “Elektrige zamlar isverenime de bana da zarar verir. Hem çalisan hem de vatandas olarak sikintidayim. Sirtimiz artik duvara dayandi.” ifadesini kullandi.

- Kömür termik santrallerinde çalisanlarin endiseleri

Nükleer enerji santraline de sahip olan Bulgaristan, elektrik ihtiyacinin yüzde 40’ini kömürle çalisan termik santrallerden karsiliyor.

Elektrik fiyatlari tirmanirken, Avrupa Birligi’nin (AB) Yesil Mutabakati kapsaminda Bulgaristan da aldigi kömürden çikis karari kapsaminda yol haritasini olusturuyor.

Protestoya katilanlar hükümetin kademeli olarak bu santralleri kapatma planlarindan dolayi endise duyduklarini ifade etti.

Bu arada gösteri sirasinda isverenler ile sendika temsilcilerinden olusturulan bir heyet hükümet üyeleri ile görüsüp ugustos-ekim dönemindeki isletmelerin elektrik masraflarinin telafisi için toplamda 75 milyon avro destek sözü aldi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile