240 sandalyeli Bulgar parlamentosunda 95 milletvekili ile en büyük gruba sahip olan eski başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu GERB, gensoru gerekçesinde Oreşarski hükümetinin güvenlik alanındaki çalışmalarında başarısız olduğunu savundu.
GERB milletvekili Veselin Vuçkov, Bulgaristan'daki istihbarat ve güvenlik servislerinin siyasi menfaatler için kullanıldığını, ülkenin sığınmacı akını ile baş edemediğini ve ülkede kaçakçılık ve adi suçların yaygınlaştığını öne sürdü.
Bir başka GERB milletvekili Krasimir Tzipov da İçişleri Bakanlığı'nın sığınmacılar krizi ile ilgili aldığı önlemleri yanlış ve yetersiz bulduklarını, sığınmacıların kaçak giriş yaptığı Bulgaristan-Türkiye sınırında 1500 polisin görevlendirilmesinin ülkedeki suç eylemlerine karşı mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini savundu.
Başbakan Plamen Oreşarski gensoru önergesi ile ilgili "Önerge gerekçeleri, GERB'in özeleştirisi olarak görünüyor" yorumunda bulundu. Oreşarski hükümetini destekleyen, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi lideri Lütvi Mestan ise parlamentodaki aritmetiğin, gensoru önergesinin geçirilemeyeceğini gösterdiğini belirtti.
36 kişilik grubu olan HÖH, koalisyon ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile toplamda 120 oya sahip bulunuyor. Gensoru önergesinin bir hafta içinde genel oturumda görüşülmesi gerekiyor.
GERB'in hükümet hakkında daha önce verdiği iki gensoru önergesi kabul edilmemişti.
Bulgaristan'da Hükümete Gensoru
Bulgaristan'da ana muhalefette bulunan Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi, Başbakan Plamen Oreşarski hükümetinin güvenlik alanındaki çalışmaları ile ilgili parlamentoya gensoru önergesi verdi.