Bulgaristan’daki Analiz Zorunluluğu Yaş Sebze Meyve İhracatını Olumsuz Etkiliyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine karayoluyla ihraç edilen yaş sebze meyve ürünlerinin, Bulgaristan’da 3-4 günü bulan zorunlu analize tabi tutulmasının ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Başkan Budak, ATSO yönetim kurulu üyeleri Güray Parlak, Levent Yiğiter, Cihangir Mızrab Deniz ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ı ziyaret etti.ATSO heyeti, Ankara’daki ilk duraklarında Bakan Hayati Yazıcı’ya, Antalya ticaretinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren kapsamlı bir dosya sundu. Antalya ekonomisi hakkında bilgi veren ATSO Başkanı Budak, şehir esnafını yakından ilgilendiren Büyük Mağazalar Kanunu’nun çıkarılamamasının neden olduğu sıkıntıya değindi. Budak, büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnaflar ile küçük ve orta ölçekli imalatçıları olumsuz etkilediğini belirtti.

Antalya’nın sektörel sorunlarının yanı sıra çek kanunundaki düzenlemeden kaynaklanan sıkıntılar bulunduğuna da değinen Budak, yeni düzenlemenin, çeki güvenilir bir ödeme aracı olmaktan çıkardığını ifade etti.

ATSO Başkanı Budak, ayrıca, yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Özellikle Avrupa’ya ve Rusya’ya karayoluyla yapılan ihracatta zaman zaman aksamalar yaşandığını anlatan Budak, ürünlerinin sınır kapılarından çıktıktan sonra birkaç kez analize tabi tutulmasının ve bunun uzun sürmesinin ihracatta büyük aksamalara yol açtığına dikkat çekti. Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği’ne karayoluyla yaptığınız ihracatta, ürünlerinizi sınır komşumuz Bulgaristan’da analizlere tabi tutturmak zorundasınız. Bunun için ürününüzü ana yoldan 170 kilometre içerideki laboratuvara götürmeniz gerekiyor. Analiz süreci iki, hatta üç gün sürebiliyor. Bu süreçte bekleme süresinin uzunluğunun yarattığı sorunun yanı sıra ürünlerinizin bozulma riskini de üstlenmeniz gerekiyor. Bu uzun ve zorlu süreç, sadece Antalyalı üreticileri değil, bütün Türkiye çapında yaş sebze meyve ihracatı yapanları olumsuz etkiliyor.”Ayrıca, tarım işletmelerinde kullanılan elektriğin ticari tarifeden ücretlendirilmesinin maliyetleri artırdığına da değinen Budak, işletmelerin sanayi tarifesinden yararlandırılmasının üreticilerin girdi maliyetlerini düşüreceğini, bunun da sektöre önemli bir destek sağlayacağını sözlerine ekledi.

DANIŞMANLARINA TALİMAT VERDİ

İhracatta yaşanan sıkıntılar konusunda danışmanlarına çalışma yapılması talimatını veren Bakan Hayati Yazıcı, özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin desteğiyle sınır kapılarında yapılan düzenlemelerle ihracatta büyük bir gelişme sağlandığını, ancak ihracatçılarının ürünlerinin, Türkiye’den çıkınca yaşadıkları sıkıntıları gidermek için de ayrıca inceleme başlatacağını bildirdi.Başkan Budak, Bakan Yazıcı’yı, ATSO’nun, kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan geleneksel ödül törenine de davet etti ve ‘Geçmişten Günümüze Antalya’ kitabı hediye etti. ATSO heyeti, başkentte Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Antalya’da da görev yapan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’i de ziyaret etti. ATSO Heyeti, Ankara’daki temasları kapsamında Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi çevresinde restorasyon çalışmaları devam eden Ankara Evleri bölgesinde de incelemede bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile