Bulgaristan'ın 'Gdaü' Sürecindeki Durumu Masaya Yatırıldı

Bulgaristan'ın 'Gdaü' Sürecindeki Durumu Masaya Yatırıldı

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin (GDAÜ/SEECP) dönem başkanlığını yapan Bulgaristan’ın öncelikleri, Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan konferansta konuşuldu.

Bulgaristan Başkonsolosluğu ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CIES) işbirliğinde gerçekleşen konferansın konu başlığı “Bulgaristan’ın Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’ndeki Öncelikleri” oldu. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İlişkileri Yönetimi Direktörü Büyükelçi Andrey Tehov, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Güneydoğu Avrupa Direktörü Büyükelçi Maya Dobreva, Kadir Has Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Dımıtrıos Trıantaphyllou, Büyükelçi U. Kenan İpek ve Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov konuşmacı olarak yer aldığı konferans Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü Galata Salonu’nda düzenlendi.

‘’AMACIMIZ ÇALIŞMA SÜRECİMİZİ HALK İLE PAYLAŞMAK’’

Bulgaristan’ın 1 Temmuz tarihinden itibaren başkanı olduğu oluşumdaki amaçlarını sunmak için Türkiye’ye geldiklerini ifade eden Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İlişkileri Yönetimi Direktörü Büyükelçi Andrey Tehov, ‘’Güneydoğu Avrupa İşbirliği sürecinin başkanlığını Almanya’dan aldık. Amaçlarımızı oluşumun diğer üye ülkeleri ile birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Bu etkinliğin amacı da çalışma sürecimizi ve yapacaklarımızı halk ile paylaşmak’’ dedi.

BULGARİSTAN’IN BİRLİK İÇİNDEKİ ÖNEMİ

Bulgaristan’ın Güneydoğu Avrupa Bölgesel İşbirliği’ndeki bölgesel başkanlığını konuşmak için bu etkinliği düzenlediklerini belirten Kadir Has Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Dımıtrıos Trıantaphyllou, ‘’Bu oluşum, bölgedeki ülkeleri birbirine yaklaştırmanın yanı sıra çevre, turizm gibi konular üzerinde de işbirliği yapmalarını da sağlıyor. Söz konusu oluşum dışarıdan herhangi bir kuruluşun desteklemesi ile değil bölgedeki ülkelerin insiyatifi ile kuruldu. 20 yıllık geçmişi olan birlik 2008 yılı itibariyle Avrupa Birliği (AB) ile de işbirliği yapmaya başladı.

Bunun sebebi Balkanlardaki ülkelerin bir kısmının AB üyesi olması, bazılarının da AB üyesi olmak istemesiydi’’ dedi.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği’nin Bulgaristan öncülüğünde kurulduğunu ifade eden Trıantaphyllou, ‘’Bulgaristan’ın bu işbirliğinde büyük önemi var. Etkinliğin Türkiye’de yapılmasının sebebi ise Türkiye’nin başından beri bu sürecin içinde var olması ve Bulgaristan’ın başkanlığı döneminde oluşumda yer alan tüm ülkeleri ziyaret etmek istemesidir’’ diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile