İnternetin olduğu her yerde bilgisayar ve diğer akıllı cihazlardan şirket verilerine ulaşma imkanı sunan Bulut Bilişim, sağladığı faydalardan dolayı yeni sistem kurulumu veya cihaz yenileme aşamasında tercih edilen popüler bir hizmet olarak görülüyor.
Cihaz amortismanları, arıza riskleri, enerji ve iklimlendirme maliyetleri, yedekleme sistemi yatırımı, yer tahsis etme, sürekli lisanslama giderleri ve yüksek konfigürasyon için pahalı yatırım yapma gibi maliyetler işletmelere geleneksel bilgi işlem alt yapısı için oldukça külfetli geliyor. Bulut Bilişim, firmaların sadece anlık ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirebileceği esnek bir yapı sunuyor. Bu sayede işletmeler “ileriki dönemde ihtiyaç olur” düşüncesi ile daha yüksek konfigürasyonlu cihazlara daha fazla bedel ödemekten kurtuluyorlar. Bulut sisteminde; işlemci sayısı, disk alanı, bellek miktarı gibi ek ihtiyaçlar sadece dakikalar içinde çok cüz’i ücretlerle devreye alınabiliyor.
Teknolojinin baş döndüren gelişim ve değişimi etkisinde olan dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de firmaların bilgi işlem cihazlarına yatırım maliyetlerine katlanmak yerine bulut bilişim sistemine geçiş hızlarının arttığına işaret eden Bida Teknoloji Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çelik; “Bulut Bilişim sayesinde hangi marka, hangi özellik, ne kadar kapasite gibi detaylarla uğraşmadan basit bir şekilde ihtiyacınız oranında hizmet alır ve yıl içerisinde ne kadar bilgi işlem maliyetiniz olacağını sene başında rahatlıkla öngörebilirsiniz. Bir işletmede reel veriler üzerinden yaptığımız detaylı analizde; Bulut Bilişime geçiş sayesinde lisanslar dahil olmak üzere 3 yıllık bir dönem için firmaya toplam yüzde 60 oranında maliyet avantajı sağlandığını tespit ettik. Sunucu barındırmayı, yedekleme sistemini, diğer tüm maliyetlerini ve risklerini bizim gibi Bulut Bilişim hizmeti veren firmaya devreden işletmelerin operasyonel verimliliklerinin de arttığını gözlemledik. İşletmeler kendi iş alanlarına eskisinden çok daha iyi odaklanabiliyorlar” dedi.
“Bilişim sektörüne ilk defa bizim tarafımızdan lanse edilen ‘Okunabilir IT’ terimi, aslında işletme yöneticilerinin Bulut Bilişime bakış açısını ifade ediyor" diyen Çelik, "Geleneksel bilgi işlemde; satın alınması öngörülen cihazların teknik olarak gerekliliği ya da yeterliliğinin sorgulanması yanında muhtemel arıza veya harici riskler nedeniyle sene içerisinde ne kadar bir bilişim bütçesi ayrılması konusunda belirsizlik yaşanabiliyor. Bulutta ise ihtiyaçlar ve yıllık bütçe sene başında belirlenebildiğinden dolayı çok daha basit ve rahat okunabilen bir sistem mevcut. Aylık ödemeye ilişkin faturaların direkt gider olarak işlenmesinin avantajı da yine Bulut’un tercih sebeplerinden biridir" şeklinde konuştu.
Bulut Bilişim Verimliliği Ve Karı Arttırıyor
Firmalar son dönemde bilgi işlem alt yapılarını kendi bünyelerinde kurmak ve yönetmekten ziyade Bulut Bilişim sistemlerine yönelerek yüzde 60’a varan kar sağlıyor.