Bulut Şelalesi, Tabiat Anıtı Olarak Tescillenecek

Çamlıhemşin ilçesinde Tar Deresi üzerindeki yaklaşık 250 metre yükseklikten dökülen Bulut Şelalesi'nin, "tabiat anıtı" olarak tescil edilmesi için çalışma başlatıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'nin, 4 bin metre yüksekliğindeki Kaçkar ve Altıparmak dağlarını bünyesinde barındıran önemli bir doğa turizm merkezi olduğunu belirtti.

Rize'nin, en fazla yağış alan iller bakımından Türkiye'de lider olduğunu ifade eden Bulut, 4 bin metre yükseklikten 69 kilometre gibi kısa sürede Kaçkar Dağları'na düşen yağış sonucu bölgede debisi ve düşüşü yüksek çok sayıda şelalenin bulunduğunu kaydetti.

Bulut, il genelinde 45 kayıtlı şelalenin bulunduğunu vurgulayarak, bunların en önemlisinin, Türkiye'nin en yüksek şelalelerinden olan Tar Deresi üzerindeki Bulut Şelalesi olduğunu söyledi.

- "Ön etüt raporu hazırlandı"
Bulut Şelalesi'nin, Çamlıhemşin yaban hayatı geliştirme sahası içinde bulunduğunu dile getiren Bulut, şunları kaydetti:
"Yaklaşık yüksekliği 250 metre, birbirine ardışık, debisiyle, düşüşüyle Türkiye'de tescil edilmeye değer, anıt özelliği taşıyan şelalelerden biri. Çamlıhemşin yaban hayatı sahası içinde bulunan Bulut Şelalesi'nin ön etüt raporunu hazırlayarak tescil için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne gönderdik. Bugüne kadar tescil edilmiş en yüksek şelale, Sinop Erfelek Şelalesi'ydi. İnşallah Bulut Şelalesi'nen tescil edilmesiyle Rize ili hak ettiği yere gelecek."
Rize'de tescil edilmiş tabiat park alanlarında şelalenin bulunduğuna dikkati çeken Bulut, "Özellikle Tunca Tabiat Parkı, içinde en çok şelaleyi barındırma özelliğini taşıyor. Türkiye'deki tescilli 193 tabiat parkı içinde en fazla şelale Tunca Tabiat Parkı'ndadır. Altıparmak ve bölgedeki yaylalardan doğan sular Karadeniz'e ulaşana kadar çok ciddi şelaleler oluşturuyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile