Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Türkiye'nin Suriyelilere kollarını açmasının takdir edilecek bir durum olduğunu belirterek, "Bizler Suriyeli çocukların geleceklerini kaybetmelerini göze alamayız. Burada okula gidecek çocuklar, geleceklerini kurtaracakları gibi Suriye’nin de geleceğini kurtaracaktır." dedi.
Berger, Milli Eğitim Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankası KFW tarafından hayata geçirilen "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim" projeleri kapsamında Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Konteyner Kent'te inşa edilen okulun açılışında yaptığı konuşmada, Suriye'deki iç savaşın yol açtığı kötü sonuçlara işaret etti.
Bu sonuçların asgariye indirilmesi konusunda bazı ülkelerin önemli görevler üstlendiğini söyleyen Berger, bunlardan en önemlilerinden birinin Türkiye olduğunu vurguladı.
Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşlar nedeniyle bazı nesillerin kaybolduğunu anlatan Berger, "Suriye’de kayıp bir neslin olmasını istemiyoruz." dedi.
Berger, şöyle konuştu:
"Birçok ülkede bu kayıplar oldu. Bizler Suriyeli çocukların geleceklerini kaybetmelerini göze alamayız. Burada okula gidecek çocuklar, geleceklerini kurtaracakları gibi Suriye’nin de geleceğini kurtaracaktır. Burada 3 bin Suriyeli çocuk okullu olacak. Özellikle buradan üniversiteye kadar uzanan bir hikayenin olmasını istiyoruz. Türkiye gibi bir ülkenin Suriyelilere kollarını açması gerçekten takdir edilecek bir durum. Şimdi bu okulların açılışını yapıyoruz ama inşallah savaş bittiğinde hep birlikte kapanışlarını da yapacağız."
KFW Asya ve Avrupa’dan Sorumlu İcra Komitesi Üyesi Roland Siller de projenin önemine işaret ederek, Suriyeli sığınmacıların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmaları desteklemekten memnuniyet duyduklarını söyledi.
Türkiye’nin sığınmacılara uzun zamandır destek olduğuna dikkati çeken Siller, bu konuda herkesin Türkiye'ye teşekkürü borç bilmesi gerektiğini vurguladı.
- "Türk misafirperverliğinin en güzel örneği"
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin de Türkiye'nin savaşın ilk gününden itibaren ayrım gözetmeksizin Suriyelilere kucak açtığını dile getirdi.
Türkiye'nin, Suriyelilerin her türlü hakkını koruyacak çalışmalar yaptığını aktaran Tekin, "Şu an için konuştuğumuz fonlar, Suriyeli çocukların okullara devam edebilmesi için gereken bütçenin sadece yüzde 15-20'sini oluşturuyor. Şu an biz Suriyeli çocuklarımızın yüzde 65’ini okullaştırmış durumdayız. Yerinden yurdundan edilen yaklaşık 7 milyon Suriyeli’nin yarısı Türkiye’de misafir ediliyor. Bu da Türkiye’nin misafirperverliğinin en güzel örneğidir." şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan Duman da Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan misafirlerin ve çocuklarının en temel hakkı olan eğitim hakkının verilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı.
Proje kapsamında bugün 10 prefabrik eğitim yapısının açılışının yapıldığını kaydeden Duman, bugüne kadar AB’den toplam 475 milyon avro tutarında kaynak sağlandığı bilgisini verdi.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da bugüne kadar kente gelen yabancı misafirlerin hemen hepsinin Türkiye’nin yaptıklarını takdirle karşıladığını aktararak, kendilerinin de her fırsatta okul yapılmasını dile getirdiklerini hatırlattı.
Açılış konuşmalarının ardından Suriyeli çocuklar halk oyunları gösterileri sundu.
Okulun açılışını gerçekleştirerek, sınıfları gezen protokol mensupları ellerindeki zillerle ilk ders zilini çaldı.
'Burada Okuyacak Çocuklar Suriye'nin De Geleceğini Kurtaracak'
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger: 'Bizler Suriyeli çocukların geleceklerini kaybetmelerini göze alamayız. Burada okula gidecek çocuklar, geleceklerini kurtaracakları gibi Suriye’nin de geleceğini kurtaracaktır' 'Türkiye gibi bir ülkenin Suriyelilere kollarını açması gerçekten takdir edilecek bir durum' Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin: 'Suriyeli çocuklarımızın yüzde 65’ini okullaştırmış durumdayız'