'Burada Turizm Çok' Panelinde Antalya Turizmi Mercek Altina Alindi

'Burada Turizm Çok' Panelinde Antalya Turizmi Mercek Altina Alindi

Akdeniz Turistik Otelciler Birligi (AKTOB) Baskani Kaan Kasif Kavaloglu, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 45 bir artis yakaladiklarini belirterek, "Bu sene 3,5 milyon Rus turist gelirse güzel bir sezon geçirdik deriz. Kaynak pazarlarimizdan 1 ve 3 numara hala kendi arasinda savasiyor, bu gözle bakildiginda Ukrayna pazari yüzde 90’la kayboldu. 3,5 milyon Rus turist kente getirilirse 15 milyon rakamini yakalariz" dedi.

Türkiye ve dünyanin önde gelen turizm destinasyonlarindan olan Antalya’da düzenlenen Mesut Yar ile ’Burada Turizm Çok’ isimli panel ve www.tourismjournal.com.tr haber sitesinin Yaza Merhaba Lansman Partisi sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Antalya Sherwood Exclusive Kemer Otel’de düzenlenen etkinligin düzenleyicisi Tourism Journal Genel Yayin Yönetmeni Askin Koç, sektörün desteklenmesi ve çesitlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

"10 dilde yayin"

Turizm sektörünün deneyimli isimlerinden gazeteci ve tourismjournal.com.tr sitesinin genel yayin yönetmeni Askin Koç, sitenin su anda Türkçe, Ingilizce ve Rusça olarak hizmet verdigini, 6 ay içinde bu rakami 10’a yükseltmek istediklerini belirtti.

Sitenin sade ve haber odakli bir tasarima sahip oldugunu dile getiren Askin Koç, “Tourismjournal.com.tr, bir reklam kalabaligi olmayan ve haber odakli yapiya sahip. Türkiye’deki turizm destinasyonlarindan günlük ve anlik olarak içerik üreten bir haber sitesi. Türkiye turizmi, dünya siralamasinda ön siralarda yer aliyor. Haber sitemizi çok dilde yaparak, Türk turizminin dünyada hak ettigi yeri saglamayi misyon edindik. Bu etkinligimizle sektör temsilcilerini bir araya getirerek daha neler yapilabilir diye konustuk. En önemli turizm destinasyonlari arisindayiz çünkü gerek yatirimlar gerekse de hizmet kalitesiyle önemli bir güce sahibiz ve bunu dünyaya daha çok duyurmaliyiz” diye konustu.



"Kaynak pazarimizdan 1 ve 3 birbiriyle savasiyor"

AKTOB Baskani Kaan Kasif Kavaloglu, Antalya’ya gelen turist sayisinin 2 milyonu geçtiklerini belirterek, hedeflerinin yil sonunda 15 milyonu bulmak oldugunu kaydetti.

Rekor bir nisan ayi geçirdiklerini ifade eden Kavaloglu, “Geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 45 bir artis var. Bu sene 3,5 milyon Rus turist gelirse güzel bir sezon geçirdik deriz. Kaynak pazarlarimizdan 1 ve 3 umara hala kendi arasinda savasiyor. Bu gözle bakildiginda Ukrayna pazari yüzde 90’la kayboldu. 10 bin Ukraynali geldi Antalya’ya 30 Nisan’a kadar, bunlar da yerlesik hayata geçenler diye düsünüyorum. Rusya ilk kez Almanya pazarinin altina düstü. 3,5 milyon Rus turist kente getirilirse 15 milyon tamamini yakalariz” seklinde konustu.



"Ingiltere pazari 1,5 milyonu görebilir"

Rusya pazarinin eksigini kapatabilecek bir pazar olmadiginin altini çizen Kavaloglu, “Arti görünen 1 milyonu geçen Ingiltere pazari var. Bu pazarda 1,5 milyon kisinin gelme durumu var. Almanya ve Ingiltere’den dünya turizmine 55-60 milyon paket çikisi var. Biz daha Ingiltere pazarinda çok yol katetmeliyiz. Antalya ve Türkiye dünya turizmi resort turizmi olamaz. Ingiliz turlarinin konsantre oldugu bir bölge Antalya” ifadelerini kullandi.

Antalya için iç turizmin olmazsa olmaz oldugunu vurgulayan Kavaloglu, yurt içi pazarinin da yurt disi pazariyla paralellik göstermesi gerektigini isaret etti.

"Otellerin yüzde 90’i her sey dahil"

Antalya’nin Bodrum gibi bir destinasyon olmadigina deginen Kavaloglu, “Bodrum da benim bölgem. Bizim sistemimizde otellerin yüzde 90’inda her sey dahil. Maliyetlerin yükseldigi ortamda her sey dahilin içini çok fazla doldurduk. Pastane kalitesinde bir dondurmayi biz her sey dahilin içinde veriyoruz. Bizim tasarrufa gitme lüksümüz de yok. Bu hizmetin toplu karar alinarak içinin bir parça bosaltilmasi gerekir” dedi.



"Rusya beklenmeyen bir durumdu"

TÜRSAB Baskani Firuz Baglikaya, sezonun ilk 3 ayinin iyi baslamasina Mayis’in duragan geçtigini belirtti.

Bu ay da özellikle Rusya pazarinda ciddi düsüs oldugunu isaret eden Baglikaya, “Yil sonunda bu rakamlarin toparlayacagini düsünüyorum. 2019 rakamlarina göre kiyaslandiginda bu ay sonunda belli olur. Avrupa pazari için bir bekleme süreci var gibi görünüyor. Türkiye sundugu ürünler ve rekabetçi fiyatlariyla öne çikiyor. Rusya’da savastan yasanan durum beklenmeyen bir durumdu. Rus turist Türkiye için 2-3 saatlik bir uçusla ve uygun ulasim bedeli öderken, simdi uçus 5 saate çikti ve fiyat yükseldi. Fiyat yükselmesi ve ambargo Rus turistin destinasyonlari için Türkiye avantaji ortadan kalkti. Rus turist 5 saatte Dubai’ye yada baska ülkelere gidiyor. Böyle bir türbülasyon yasiyoruz. Birkaç sene sonra bu yaralarin sarilacagini süreçten geçiyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Bebek bir sektörüz"

Türkiye’nin rekabet edilmesi çok zor bir ülke oldugunun altini çizen Kavaloglu, ”Dogasiyla, kültürüyle, gastronomisiyle, saglik ve spor imkanlariyla önce çikiyor. Fiyati birazcik kaçirmaya basladik. Her seyiyle rakiplerinden önde bir ülkeyiz. Birtakim ülkelerle, birtakim ülkelerin kendi içinde seyahat ediyor olmasi var. Ayni para birimi, birbirine yakin kültür olmasi dolayisiyla onlarin bizden sayisal olarak önde, gelir olarak öndeler. Türkiye de iyi bir yol aldi. Ispanya ve Italya’da 50 sene önce baslamis turizm, bizde gerçek anlamda kitle turizmi 1984’lerde basladi.

Bebek bir sektör sayiliriz” dedi.



"Rezervasyonlar hemen kesildi"

Depremin ilk gününden itibaren ciddi organizasyonlar yaptiklarini hatirlatan Baglikaya, “Yardim konvoylari, mutfak kurulmasindan depremzedelerin daha güvenli bölgesine tasinmasina kadar. Rezervasyonlar biçak gibi kesildi, yurt disi yansimasina. Turizm keyifli bir is, dertli, sikintili yerden dogal olarak uzak durmaya çalisir. Türkiye’de deprem olmus, sürekli Istanbul’a geldi geliyor deniliyor. Istanbul’da rezervasyonlar hemen kesildi. 20-25 gün durdu. Depremle ilgili konuyu pozitife çevirmeye çalistik” diye konustu.



Erken rezervasyon tavsiyesi

Fiyat artislarinin maliyetlerle dogru orantili oldugunun altini çizen Firuz Baglikaya, “Burada en masum olanlar, bu fiyatlari uygulamak zorunda kalanlardir. Yerli turist için fiyatin fazlaligi rekabet ettigi ülkelerle ilgili. Erken rezervasyondan yeteri kadar yararlanilmadigini düsünüyorum. Alman, kasim ayinda paketini satin aliyor. Onu taksitle az ödüyor. Erken rezervasyon bizim için çok kritik bir sey. Otellerin, seyahat acentelerinin planlama yapmasi için önemli. Türkiye’de kasim, aralik ayinda satin aliyorsun 12 taksit. Böyle almazsaniz temmuzda, agustosta bunun 3 mislini alirsiniz” diye konustu.



"Iç turizm hareketli olmali"

Iç turizm hareketi kuvvetli olmayan ülkelerin dis turizm hareketinin de iyi olmadigini vurgulayan Baglikaya, “Biz kendi vatandasimizi seyahat ettiremiyorsak, disariya yaptigimiz hiçbir seyin sürdürülebilir olmasi mümkün degil. Bunun için devlete sektöre düsen seyler var. Otellerin yerli kontenjani için vergi indirimi yapilabilir, KDV alinmayabilir. Gergin bir ülkeyiz tatil yapmak zorundayiz” açiklamasini yapti.

Turizm yatirimcilari, turizm profesyonelleri, ulusal ve yerel basin temsilcileri, influencer’lar, STK temsilcileri ve akademisyenlerin katildigi panelde; Akdeniz Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi (AKTOB) Baskani Kaan Kavaloglu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Ali Bahar “Antalya ve Turizm” konusunu Mesut Yar ile masaya yatirdi. TÜRSAB Baskani Firuz Baglikaya ise Mesut Yar ile ’Türkiye ve Turizm’ konulu bir oturum gerçeklestirdi.

Sherwood Resorts & Hotels YKB Hasan Ali Ceylan ve Gloria Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi/ATSO Baskan Yardimcisi Fatih Kabadayi “Resort Turizmi” oturumunda Mesut Yar’in sorularini yanitladi. Etkinlikte ayrica “Havacilik ve Turizm”, “Turizm Sektöründe Insan Kaynaklari ve Egitim” konularinda oturum gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile