Hasköy ilçesine bagli Karakütük, Umurca, Saribahçe ve Azikli köylerinde mandacilik yaparak geçimini saglayan vatandaslar, asiri sicaklarin hakim oldugu kentte hayvanlardan süt verimi alabilmek için onlari günde 3 saat nehre sokuyor. Ögle saatlerinde suya giren mandalar, yaklasik 3 saat su içerisinde kaldiktan sonra tekrar otlatilmaya götürülüyor. Afrika’yi andiran sahneler, zaman zaman renkli görüntüler olusturuyor.
Karakütük köyünde çobanlik yapan Abdullah Özdemir, sicaklarin artmasinin mandalari olumsuz etkiledigini söyledi.
Hayvanlari serinletebilmek için günde iki defa Karasu Nehri’ne getirmek zorunda olduklarini belirten Özdemir, “Çevredeki köylerde yaklasik 3 bin civarinda manda var. Mandalari serinletmek için baska bir seçenegimiz yok. Burada hava sicakligi 36 dereceye kadar yükseldi. Mandalarimiz ögle 12.00 gibi suya giriyor, asagi yukari 2-3 saat suda kaliyor. Havalar çok sicak. Aksam da 17.00’de bir saat suyun içerisine birakiyoruz. Daha sonra hayvanlari otlatip köye götürüyoruz. Buradaki görüntüler her ne kadar Afrika’yi animsatsa da burasi Mus. Hayvanlar suya girerek hem hastaliklardan kurtuluyor hem de süt verimleri artiyor” dedi.
Karakütük köyü sakinlerinden Mehmet Inci ise bölgedeki birçok köyde agirlikli olarak manda yetistiriciligi yapildigini ifade ederek, “Manda bizim geçim kaynagimizdir. Havalar sicak oldugu için hayvanlar bunaliyor, su olmazsa dayanamiyorlar. Her gün yaklasik 2-3 saat suda dinlendirip ahirlara yerlestiriyoruz. Bu bölgenin geçim kaynagi hayvanciliktir. Baska bir isimiz olmadigi için geçimimizi hayvancilikla sagliyoruz” diye konustu.
Burasi Afrika Degil Mus
Mus’ta hava sicakliginin bunaltici seviyelere çikmasiyla mandalar Karasu Nehri’ne girerek serinliyor.