Burdur Lisinia Doğa Projesi, Göle Yas Belgesel Ekibi ve Göle Hayat Verelim Derneği tarafından gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında, saat 15.00'den 19.00'a kadar katılımcılardan hiçbir şekilde su tüketmemeleri istenecek.
Lisinia Doğa Koordinatörü veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, yok olma tehlikesi yaşayan Burdur Gölü için harekete geçtiklerini söyledi.
Başlattıkları proje kapsamında gönüllüleri "su orucu" tutmaya davet eden Sarıca, "Burdur Gölü'nde 25 yıl önce başlayan ekolojik bozulma hızla devam ediyor. Önlem alınmazsa 20 yıl içinde Burdur Gölü tamamen yok olacak" dedi.
Doğan ve batan güneşin, ay ışığının Burdur Gölü'ndeki pırıltısı anlamına gelen "Lisinia" adını verdikleri projeyle gölü yaşatmak, gelecek nesillerin sağlığını korumak, yaban hayvanlarının özgürlüğünü, kansersiz yaşamı, toprağı ve doğayı yaşatmayı hedeflediklerini anlatan Sarıca, şunları kaydetti:
"Yönetmen Şafak Türkel ile Burdur Gölü için sırt sırta verdik ve inanılmaz bir mücadele içine girdik. Karar verdik ki göl için yapılabilecek tek bir şey kalmıştı. Son demlerini göl ile yaşamak ve orucunu tutmaktı. Başlattığımız etkinlikle görüyorum ki dünyada ve ülkemizde bizim gibi daha çok 'deli' varmış. Şimdi bütün 'deliler' Burdur Gölü'nü kurtarmak için bir araya geliyoruz. Delilikle akıllılık arasındaki ince çizgiyi yorumlamak artık bundan sonra tüm dünya insanlarının işidir. Yapılması gerekeni yaptığımıza inanıyorum."
- Yönetmen Şafak Türkel
Göle Hayat Derneği Başkanı ve yönetmen Şafak Türkel ise gölün kurtulması için yerelden evrensele bir duyarlılığı tetikleyerek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Burdur Gölü'ne sahip çıkmasını hedeflediklerini aktardı.
Bu hedeflerine bir adım daha yaklaştıklarını belirten Türkel, şöyle konuştu:
"Hem Burdur Gölü hem de dünyamız için bizlere düşen çok fazla şey var. Yarın 'su orucu'yla Burdur Gölü ile kurumak ve gerekirse göl için yanmak gerek. Daha güzel bir dünyanın mümkün olduğuna inanmış, göl için, su için, kurt ve kuş için dertlenip, uzun ve tümsekli bu yolda yılmadan yürümeye devam etmiş bir 'deli' ile karşılaşırsan onun inancına ortak olmak gerek. Eğer bir göl kurtarılabilirse, kuruyan tüm gölleri kurtarmak mümkün."
- Dansçı Ziya Azazi
Dansçı ve koreograf Ziya Azazi de hayatta küçük müdahalelerin bazen ciddi değişimlere sebep olduğunu, 1 derecelik ısınmanın bile tüm dünyayı allak bullak edebileceğini kaydetti.
Kişisel çabalarının "kelebek etkisi" gösterip, göle yeniden hayat vereceğine inandıklarını ve bugün bu inancın gücünü gördüklerini vurgulayan Azazi, "1 yıl önce başlattığımız sanatsal, vicdani, duygusal çabamızın toplumsal farkındalığı nasıl başlattığını ve her kesimden insanın hassasiyet göstermesini sağladığını görmek bizi çok heyecanlandırıyor" diye konuştu.
Hollandalı besteci Rokus De Groot ise Burdur Gölü için bir beste yaptığını ve eserinin yarınki etkinlikte seslendirileceğini belirtti.
Burdur'a bağlı Karakent köyü yakınlarındaki Lisinia Proje alanında düzenlenecek etkinlik kapsamında yarın saat 11.00'de Karsu Dönmez konseri, Ziya Azazi'nin Burdur Gölü'nde dans gösterisi, tedavi edilen yaban hayvanlarının doğaya bırakılması, Engelli Milli Yüzücü Beytullah Eroğlu'nun Burdur Gölü için yüzme performansı, çeşitli resim ve fotoğraf sergileri ile seminerler düzenlenecek.
Burdur Gölü İçin 'Su Orucu' Tutacaklar
Burdur Gölü'ndeki su seviyesinde yaşanan azalma ve dünyada suyun önemine dikkati çekmek amacıyla yarın gölün çevresinde 4 saat boyunca "su orucu" tutulacak.