Burhan Kuzu: En Gerçekçi Kriter Kamuoyundaki Etki

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda en gerçekçi ölçünün ‘kamuoyundaki yansıması’ olduğunu belirterek, “Avrupa'da da bunu uyguluyorlar.” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis’teki dokunulmazlık dosyaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kuzu, TBMM’de 869 dosya bulunduğunu belirterek, “Bunların 63’ü AKP, 85’i CHP, 21’i MHP, 38’i bağımsız, 1’i KADEP, 661’i ise BDP’ye ait. Bir dosya da Adalet Bakanlığı’na intikal etmiş. O da gelirse, toplam 870’i bulacak.” diye konuştu.

Dosya düzenlenen vekil sayısının ise 116 olduğunu kaydeden Kuzu, “Bunların da 42’si AKP, 31’i CHP, 13’ü MHP, 4’ü Bağımsız, 1’i KADEP, 25’i de BDP’li milletvekili.” dedi.

Toplam 869 dosyanın 3’ünün ise iade edildiğini söyleyen Kuzu, Karma Komisyon’da toplam 866 adet dosyanın bulunduğunu aktardı.Kuzu, Türk siyasi tarihi boyunca dokunulmazlıklarla ilgili 3 bin dosya bulunduğunu, bunlardan Mehmet Ağar ve Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu 42’sinde, dokunulmazlıkların kalktığını ifade etti.

Kuzu, bekleyen dosyalar konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile bir araya geleceklerini, siyasi parti liderleri ile de görüşmek istediğini dile getirdi.Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda, ellerinde üç kriter bulunduğunu aktaran Kuzu, bunları isnadın ciddiyeti, siyasi linçin söz konusu olup olmadığı ve kamuoyunun tepkisi olarak sıraladı. BDP tarafından son günlerde siyasi linç söyleminin işlenmeye başladığını söyleyen Kuzu, “Sonuçta BDP ile ilgili 661 dosyanın 660’ı bir yılı aşkın süredir bekliyor. Bunlar hakkında işlem yapmadık. Siyasi linç olsa dokunulmazlıkları çoktan kaldırılırdı. Böyle bir niyet olmadığı çok açık.” şeklinde konuştu.

Kuzu, mevcut 3 kriterden en somut olanının kamuoyu tepkisi olduğunu aktardı. Avrupa’nın, bu konudaki ölçüsünün terör ile taciz ve tecavüz olayları olduğunu dile getiren Kuzu, “Bu ve benzeri olaylar da otomatikman kalkıyor.” dedi.

Dokunulmazlıkların topyekun kaldırılmasına karşı olduğunu aktaran Kuzu, “Dokunulmazlıkları milletvekillerinin çalışması için lüzumlu görüyorum. Dünyada da Hollanda dışında tüm ülkelerde dokunulmazlık var. Milletvekilleri hakkında isnatlar arttıkça, mahkemeye gidip gelmekten Meclis’teki gerçek işlerini yapamazlar.” diye konuştu.

Dokunulmazlıkların kaldırılması için başvuran milletvekillerine de olumsuz cevap verildiğini söyleyen Kuzu, bazı milletvekillerinin, bu durumu AİHM’e götürdüğünü, ancak oradan da ‘Ben vazgeçiyorum, diyerek bu haktan vazgeçemezsin’ şeklinde karar çıktığını aktardı. Kuzu, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda en gerçekçi ölçünün kamuoyundaki yansımalar olduğunu tekrarlayarak, “Avrupa bunu uyguluyor.” ifadesini kullandı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, dokunulmazlıkların tamamının kaldırılması ile ilgili bir karar çıkması halinde ise 866 dosya için 8-9 komisyon kurularak, 3 ay içinde çalışmaların tamamlanabileceğini aktardı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile