Dünya Tüketici Akademisi’nin düzenlediği etkinlikte Türkiye’nin uluslararası markalarının yöneticileri Avrupa’daki meslektaşlarıyla buluşarak, Türkiye’nin imalat ve hizmet sektöründeki güç ve kalitesini paylaşma fırsatı buldu.
Londra Metropole Hilton otelinde düzenlenen toplantıya TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ve KKTC Turizm ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in yanı sıra TUSİAD temsilcileri, iş adamları ve akademisyenlerden oluşan seçkin bir topluluk katıldı.
Burada yaptığı konuşmada Prof. Burhan Kuzu, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve kalitenin artırılmasının itici güç olacağını kaydederek, vize konusunda İngiliz makamlarını sert bir şekilde eleştirdi. Zirveye katılacak 8-9 işadamının vize alamadığı için Londra’ya gelemediğini kaydeden Kuzu, “İstanbul’un 1 milyon nüfuslu bir ilçe kaymakamı vize alamadığı için katılamadı. Ben eğer söz vermeseydim kesinlikle gelmeyecektim. Yeşil pasaportuma rağmen, sayfalarca form doldurttular. Bir Alman, Fransız buraya rahatça giriyorsa, biz bin bir güçlükle geliyoruz. Bunu içime sindiremedim ve mücadelesini Türkiye’ye dönünce de bizzat sürdüreceğim.” şeklinde konuştu.
Öte yandan Türklerin Avrupa’da yakaladığı ticari başarılara da dikkat çeken Burhan Kuzu, BEKO gibi bir dünya devinin İngiltere beyaz eşya sektöründe geldiği noktayı ‘müthiş’ olarak tanımladı. Kuzu, hedefin kaliteli ürün üretmek ve bunun tüketiciye en iyi şekilde sunulması olduğunu kaydederek, bunu Türk müteşebbislerin en iyi şekilde yaptığını sözlerine ekledi.
"KKTC, TURİZMDE İYİ BİR NOKTAYA GELDİ"
KKTC Turizm Bakanı Ünal Üstel de vize sıkıntılarının aynısının KKTC vatandaşlarının da yaşadığını belirterek, “Uzun sure İngiliz idaresinde kalmış bir ülkenin, adeta öksüz çocuklarıyız.” yorumunda bulundu.
Eğitim ve turizmin KKTC’nin en önemli iki sektörü olduğunu söyleyen Üstel, eğitim ve turizmi Türkiye’nin desteğiyle iyi bir noktaya getirdiklerine vurgu yaptı.Üstel, “AK Parti ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle ayakları üzerinde duran bir ülke olduk.” diye konuştu.
Ambargo, izolasyonlar ve direk uçuşlar olmamasına rağmen turizm sektöründe iyi bir noktaya geldiklerine de sözlerine ekleyen KKTC Turizm Bakanı, “14 yeni ülkeden charter uçuşları başladı. 3’üncü ülkelerden turist pazarında yüzde 37’lik artışla iyi bir noktaya geldik. Türkiye’den 200 bine yakın turist gelirken, şu anda 1 Kasım itibariyle üçüncü ülkelerle birlikte bu sayı 350 bine ulaştı. Bütün zor şartlara rağmen 2 milyonun üzerinde geceleme yapıldı. 2012’de pazar payımızı yüzde 30 arttırarak daha iyi yere gelmek.” dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dünya Tüketici Akademisi Başkanı Fahri Ustaoğlu ise Türkiye’nin geldiği noktayı Londra’dan görmenin kendisine mutluluk verdiğini belirterek, “Londra’da ne varsa, Türkiye’de ondan fazlası var. Bizde disiplin yok, buna rağmen hızlı aldığı kararlarla Türkiye, dünyanın girişimcilik hızına erişebilmiştir.” diye konuştu. Ustaoğlu, “Gıda, tekstil, elektronik ürünlerimizi Londra’da görmekten memnun oldum. Türkiye bu haliyle umut veriyor. Ezilmişliğim yok, Türk ve Türkiyeli olduğumu gururla söylüyorum.” şeklinde düşüncelerini paylaştı.
Burhan Kuzu, Kaymakama Bile Vize Vermeyen İngiltere'ye Rest
Uluslararası Avrupa Kalite Zirvesinin dördüncüsü Londra’da yapıldı.