Burhaniye'de Toplum Sağlığı Merkezinden İshal Uyarısı

Burhaniye'de Toplum Sağlığı Merkezinden İshal Uyarısı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Toplum Sağlığı Merkezi Hekimliği, ishal konusunda uyarı da bulundu. Dr.Faruk Kendigelen imzası ile yapılan açıklamada, yaz aylarında ishal vakalarının arttığına dikkat çekildi.

Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi Hekimliğinden yapılan açıklamada şunlara yer verildi” Ülkemizde ishale yol açan en sık ve en önemli neden enfeksiyonlardır. Yaz aylarında hava sıcaklığının artması ile vücudun suya olan ihtiyacı da artmaktadır. Su ihtiyacının artması ile birlikte ishalli hastalıkların görülme sıklığı da artış göstermektedir. Doğada insan ve hayvan dışkıları ile kirlenen sularda hastalığa yol açan gözle görülemeyen bakteri ve mikroplar bulunmaktadır. Yalnızca içme sularımız değil kullanma sularımızın da temiz olmaması nedeni ile mikroplu suları vücudumuza alırız. Ayrıca mikroplu sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi ve sıcak ortamlarda çabuk bozulabilen yiyeceklerin tüketilmesi ile birlikte yaz ishalleri ortaya çıkmaktadır.

Mikroplar ağız yolu ile alınarak bağırsaklara ulaşmaktadır. Mikropların bir kısmı barsak duvarında iltihap oluşturarak, bazen de bağırsakta iltihap yapmadan salgıladıkları toksin denilen zehirli madde etkisi ile su ve tuz geçişini artırarak ishale neden olmaktadır.

İshal, özellikle 6 ay-2 yaş arası çocuklarda çok yaygındır. Çünkü bu yaşlarda beslenme alışkanlıkları, ek besinlerle beslenme ve dış ortamla temas daha fazla olmaktadır. İlk 6 ayda inek sütü ya da bebek mamaları ile beslenen bebeklerde çok daha fazla görülmektedir. İlk 6 ay anne sütü dışında başka gıda almayan (su dahil olmak üzere) bebeklerde ishal görülme ihtimali çok azdır, bu bebekler ishale karşı özel bir koruma altındadırlar.

Yaz ishallerin önlenmesinin en önemli yolu, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra mutlaka yıkanmasıdır. Kullanılan ve içilen suların klorlanması, mikrop oluşumunu engeller.

Sıvı ve tuz kaybının az olduğu ve hastanın genel durumunun çok bozulmadığı ishal hastaları uygun bir diyetle ayaktan tedavi edilebilmektedir.

İshali olan hastaya posasız ve yağsız gıdalar verilmelidir. Kuruyemiş, çikolata, kızartma gibi gıdalardan uzak durmalıdır.Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.Bol miktarda sıvı tüketimi tavsiye edilir.

İshal tedavisinde üç önemli ilke vardır: Birincisi, ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması, ikincisi, beslenmenin sürdürülmesi, üçüncüsü ise hastanın zamanında hekime başvurulmalıdır” denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile