Köy meydanında düzenlenen tören sırasında etli pilav ve ayran ikramı yapılırken, törene katılanlar örnek stevia bahçesini de gezme şansı yakaladı. Bu yıl ilk kez kutlanan Toprak Bayramı’nda coşku yaşandı. Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Derya Sürek, toprağın oluşumu, koruma yolları ve erozyonu önleme yolları hakkındı bilgiler verdi. Dr. Sürek’in konuşmasının ardından yapılan mini yarışmada soruları doğru cevaplayan çiftçilere de ödüller verildi.
Kaymakam Ali Uslanmaz, Belediye Başkanı Fikret Akova ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Bayram Ali Alanlı’nın’da da katıldığı törende bir konuşma yapan İlçe Müdür Dursun Okur, katılımcılara teşekkür etti. Köy meydanındaki törenin ardından Kaymakamlığın oluşturduğu örnek stvia bahçesi gezildi. Köylüler toprak konusunda bilgilendikleri için mutlu olduklarını dile getirirken İl Tarım Müdürü Bayram Ali Alanlı da, Toprak Bayramının Balıkesir merkezde de kutlanacağını söyledi.
Çiftçi Çetin Yıldız, “Köyümüzde toprak bayramını kutladık. Bilinçlendik. Bütün çiftçiler bilinçlendi. İyi oldu. Bayramın olması faydalı oldu yanı. Bizim için gelecek nesiller için daha aydınlık olacak. Erozyonla ilgili bilgiler öğrendik. Köy halkı bilinçlendi” dedi.
Mehmet Hanebakan da, “Toprak hakkında çok güzel bir şeyler öğrendik. Bilmediklerimizi öğrenmiş olduk. Çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Bayram Ali Alanlı’da, “1945 yılında çıkmış bir kanunla 11 Haziran’ı takip eden ilk Pazar günü ülkemizde toprak bayramı kutlaması ilan edilmiş. Ancak uzun yıllar bu toprak bayramı kutlanmamış. Birkaç yıldan beri bunun üzerinde ehemmiyetle durulmaya başlandı. Bu yıl da hem bakanlığımız hem de tarım il müdürlüğümüz merkezde, hem he ilçe müdürlüklerimizde kendi ilçelerinde etkinlikler yapıyor. Bu bağlamda. İlk defa ilimizde de bu yıl Burhaniye ilçe müdürlüğümüz Çoruk köyünde toprak bayramı kutlama etkinliği düzenledi.
Gayet güzel oldu. Merkezden toprak ve araştırma müdürlüğünden bir uzmanımız bilgi verdi. Toprakları kaybetmememiz ve sahip olduğumuz topraklar konusunda uyardı, bilgilendirdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Hemen toprak bayramı kutlama etkinliğini takip eden süre içerisinde bir de Burhaniye de gerçekten öncülük yapan. Tarımda öncülük yapan bir çiftçimiz stevie yetiştiriciliği yapıyor. Stevia, yurdumuzda yeni bir bitki. Yeni tanınan bitki. Dünyanın değişik yerlerinde tanınmasına rağmen ülkemizde yeni yeni tanınıyor. Stevia, yapraklarından ve yeni sürgünlerinden şeker elde edilebilin şeker ekstresi elde edilen bir bitki. Bizde tadına baktık. Gayet tatlı. Şeker pancarına göre içinde yüksek oranlarda şeker bulunuyor. Tabi bu özel bir bitki. Şeker hastaları için tedavide kullanılabilecek. Tedavi demeyelim. İhtiyaçlarında kullanılabilecek bir bitki. İnşallah ülkemizin geleceği için Burhaniye’nin geleceği için alternatif üretim metodu. Alternatifi bir ürün olur ve çiftçilerimize, bu bölgenin insanına gelir kapısı olur diye düşünüyorum. Zeytinlikler eski zeytinler. Zeytinler, 7x7 ve 10x10 dikilmiş büyük zeytinler. Bu ağaçların arasında stevia bitkisi rahatlıkla yetiştirilebilecek. Hem stevianın yetiştirme teknikleri olarak sulanma ve gübrelenmesi zeytinlerimizin de verimli hale gelmesinde faydalı olduğunu düşünüyorum. Teşekkür ederim”
Burhaniye’de Toprak Bayramı Çiftçileri Buluşturdu
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün öncülüğünde düzenlenen Toprak Bayramı, ilçeye bağlı Çoruk köyünde kutlanırken, Dr. Derya Sürek, katılımcılara toprak ve erozyon hakkında bilgiler verdi.